Kayıp yakınları ve İHD’nin Amed, Êlih (Batman), Colemêrg (Hakkari) ve düzenledikleri açıklamalarda, Mehmet Mehdi Akdeniz, Tahir Aslan ile Mehmet Ali Aslan’ın akıbetini sordu, askerler tarafından katledilen Abdulkerim Vardar’ın ise faillerinin yargılanması istenildi
İHD ve kayıp yakınlarının bu haftaki eylemlerinde Mehmet Mehdi Akdeniz, Tahir Aslan ile Mehmet Ali Aslan’ın akıbetini sordu, askerler tarafından katledilen Abdulkerim Vardar’ın ise faillerinin yargılanması istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) ile kayıp yakınlarının Amed, Êlih (Batman), Colemêrg (Hakkari) “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla gerçekleştirdikleri eylemlerde kaybedilenlerin akıbeti soruldu ve adalet talebi yinelendi.
Amed
Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirilen eylemde, aileler kayıp yakınlarının bulunduğu fotoğrafları taşıdı.
Bu hafta gerçekleştirilen eylemde 1994 yılında kaybedilen Mehmet Mehdi Akdeniz’in akıbeti soruldu.
Mehmet Mehdi Akdeniz’in hikayesini İHD Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz okudu.
Mehmet Mehdi Akdeniz’in bulunduğu köyde askerlerin köyü boşaltıp yaktığını aktaran Fırat Akdeniz, Mehmet Mehdi Akdeniz’in hikayesini okudu:
“Askerler, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapılmaksızın tüm köylüleri köy meydanında toplar. Evler askerlerce ateşe verilir. Bir asker, elindeki kâğıttan 6 kişinin ismini okur. İsimleri okunan 18 yaşındaki İrfan Akdeniz, 22 yaşındaki Mehmet Mehdi Akdeniz, 22 yaşındaki Ziya Çiçek, 35 yaşındaki Faik Akdeniz, 35 yaşındaki Mehmet Şirin Allahverdi, 40 yaşındaki Halit Akdeniz tüm köylülerin gözlerin önünde askerler tarafından şiddete maruz kalır. Daha sonra köydeki evlerinden birisinin arkasına götürülerek kalabalıktan uzaklaştırılırlar. Köy baskınından iki saat sonra askerler 6 kişiye de yanlarına alarak bir buçuk kilometre mesafede olan komşu bir mezra da bulunan araçlara binerek Kulp ilçesine gider.
Gözaltına alınan 6 kişiden Halit, İrfan, Mehmet Şirin ve Ziya’nın 18 gün sonra serbest bırakılır. Gözaltında bulundukları sırada aileleri başka köylere göç ettikleri için, serbest bırakılan 4 kişi ailelerinin göç ettikleri köylere gider. Ancak Ziya Çiçek, serbest bırakıldığında askere gönderilir. Gözaltına çıkan kişiler, 5 gün boyunca Mehmet Mehdi Akdeniz ile Kulp İlçe Jandarma Komutanlığı’nda birlikte tutulduklarını ve kendilerine yoğun bir şekilde işkence ve kötü muamelede bulunulduğunu anlatırlar ve 5 gün sonra Silvan İlçe Jandarma Komuntanlığı’na götürülen Mehmet Mehdi Akdeniz’i bir daha görmediklerini belirtirler. 6 Kişiden Faik Akdeniz ise tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevine götürülür. Tanık beyanına göre; Silvan İlçe Jandarma Komutanlığı’nda tutulan Mehmet Mehdi Akdeniz, bir hafta tutulduktan sonra Diyarbakır İl Jandarma Komuntanlığı’na götürülür.
Mehmet Mehdi Akdeniz Diyarbakır İl Jandarma Komuntanlığı’nda gözaltında kaybedilen Kuddusi Adıgüzel ve Mirza Ateş ile birlikte görülür. Bu tarihten sonra Mehmet Mehdi Akdeniz hakkında bir daha haber alınamaz. Ailesi, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne çeşitli zamanlarda başvurularda bulunur. Verilen dilekçelere genellikle yazılı yanıt verilmez. Ancak 11 Mayıs 1994 tarihinde dilekçelerinden birine verilen yazılı yanıtta ‘Gözetim kayıtlarımızın tetkikinde ismine rastlanılmamıştır’ denir. Onlarca insanın gözü önünde gözaltına alınmasına rağmen gözaltına alındığı reddedilir. Akdeniz ailesinin bundan sonraki tüm
Kısa bir oturma eyleminin ardından eylem son buldu”
Açıklama, oturma eylemi ile son buldu.
Êlih
Êlih’te ise İHD Şubesi ile kayıp yakınları, her hafta yaptıkları eylemlerinin 620’incisi Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi.
“Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde aileler gözaltında kaybettirilenlerin fotoğraflarını taşıdı.
Bu haftaki eylemde 1 Mart 2001’de gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Tahir Aslan ile Mehmet Ali Aslan’ın akıbeti soruldu.
Açıklamayı İHD Êlih Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi okudu.
Tahir Aslan ve Mehmet Ali Aslan’ın hikayeleri şu şekilde:
“Kayıtlara göre; 01.03.2001 tarihinde saat 12:30 civarında 15. Cadde Japon pasajı yanı Döviz Bank karşısında sivil giyimli silahlı ve telsizli kişiler tarafından göz altına alınarak 72 AF 678 plakalı araç ile götürülmüşler. Tahir Aslan ve Mehmet Ali Aslan yakınları 02.03.2001 tarihinde Batman Valiliği, Batman Cumhuriyet Savcılığı ve Batman Emniyet Müdürlüğü nezdinde yapılan başvuruları sonucunda yakınlarına Tahir Aslan ve Mehmet Ali Aslan’ın Jandarma tarafından gözaltına alındığı ve Batman Jandarma Alay Komutanlığı’nda bulunduğu bilgisi verilmiştir. Ailelerinin tüm arama ve başvurularına rağmen kayıplar hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.”
Açıklama oturma eylemi ile son buldu.
Colemêrg
İHD Colemêrg Şubesi ve kayıp yakınları da “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 110’uncu haftasında Gever ilçesi Sanat Sokağı’nda buluştu.
Eylemde, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” yazılı pankart ve gözaltında kaybedilen, katledilenlerin fotoğrafları taşındı.
Bu haftaki eylemde 15 Ağustos 1993’te Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Esentepe mahallesinde yaşadığı evde, askerlerin kurşunlarının hedefi olarak katledilen Abdulkerim Vardar’ın akıbeti soruldu.
Açıklama metnini İHD Şube Colemêrg Şube üyesi Pınar Şen okudu.
Çocuklarının gözleri önünde katledilen Abdulkerim Vardar için etkili bir soruşturma açılarak sorumluların adil bir yargı düzeninde gereken cezayı almaları talebinde bulunan Şen, “Adalet olgusundan çok uzak bir biçimde faili meçhul bırakılmaya çalışılan sevdiklerimizin akıbetini her yerde soracağız” dedi.
HABER MERKEZİ