İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden kaybolan 28 ressama ait 33 tablo ile ilgili 6 belediye görevlisinin “zimmet suçu” ile yargılandığı davanın ilk duruşmasında sanıklar suçlamaları reddetti. Duruşma ise ertelendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin demirbaşları arasında yer alan aralarında Bedri Rahmi, Aliye Berger, Şeref Bigalı, Metin Eloğlu ve Cavit Atmaca’nın da olduğu tanınmış 28 farklı ressama ait değerli tabloların kaybolduğunun anlaşılmasıyla 6 belediye görevlisi hakkında “zimmet suçu” ile açılan davanın ilk duruşması görüldü. 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan sanıklardan Veysel Çıldır, Turan Eker, Muzaffer Kapı, Kasım Şenyuva ve Meltem Varol hazır bulunurken, sanıklardan Yılmaz Sözen duruşmaya katılmadı.
Duruşmada davacı Stratejik Planlama Uzmanı Ali Rıza Avcan ile İzmir Büyükşehir Belediyesi avukatı Hakan Oyar da hazır bulundu.
28 ressama ait 33 tablo kayıp
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada mahkeme heyeti ilk olarak davacı olan Stratejik Planlama Uzmanı Ali Rıza Avcan’a söz verdi. Kayıp 33 adet değerli tablonun bulunması için 2017’den bu yana hukuk mücadelesi verdiğini söyleyen Avcan, “Belediyenin depolarında yer alan 33 değerli tablo, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Burhan Özfatura zamanında o dönem belediyede sanat danışmanlığı yapan Alev Bursalıoğlu başkanlığında iki yıllık bir bakım-onarım sonrasında belediye demirbaşına kaydedilerek sergilendi ve tüm tabloları kapsayan bir katalog hazırlandı. 1998 yılı Nisan ayında basılan katalogda, aralarında Bedri Rahmi, Aliye Berger, Şeref Bigalı, Metin Eloğlu ve Cavit Atmaca gibi tanınmış 28 ressama ait toplam 33 değerli tablo bulunmaktaydı” diye belirtti.
‘Tablolardan bir kısmı belediyelere ait binalarda çıktı’
Görevinden ayrılan Alev Bursalıoğlu’nun 2017 yılında bu tabloları farklı kültür merkezlerinde gördüğünü ve yetkilileri tabloların herhangi bir kültür merkezlerinde sergilenmeyecek kadar değerli olduğu yönünde uyardığını ifade eden Avcan, yapılan bu uyarı sonrasında tabloların durumu hakkında bilgi almak için araştırma yaptığını ve tabloların kayıp olduğunun anlaşıldığını anlattı. Bunun üzerine 20 Eylül 2017 tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak tablolarla ilgili olarak görevli, yetkili ve sorumlu olanlar hakkında işlem yapılması talebinde bulunduğunu söyleyen Avcan, aynı gün Sayıştay Başkanlığı’na gönderdiği dilekçe ile de kamu zararına sebep olan görevliler hakkında tazminat kararı alınmasını talep ettiğini belirtti.
Kayıp tabloların Sayıştay’ın 2017 yılı Denetim Raporu’nda yer almasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kapsamlı bir araştırma yapıldığını söyleyen Avcan, yapılan araştırma sonucunda ifadesinde kayıp 33 tablodan bir kısmının belediyenin değişik birimleri ile Konak Belediyesi’nde olduğunun tespit edildiğini dile getirdi.
Sanıklar suçlamaları kabul etmedi
Duruşmada Avcan’ın bu beyanlarının ardından sanıkların savunmasına geçildi. Sanıklardan 2000 yılında Belediyede Kültür Daire Başkanlığı yapan Muzaffer Kapı, göreve geldiğinde herhangi bir demirbaş sayımı yapılmadığını belirtti. Daha önceleri de sağlıklı sayımların yapılmadığını ileri süren Kapı, tabloların kaybolduğunu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araştırma sonrasında öğrendiğini belirterek, kendisine yöneltilen suçlamayı kabul etmediğini söyledi.
Sanıklardan Tufan Eker de, belediyede çalıştığı dönemde, eşyaların sayımına ilişkin herhangi bir görevi olmadığını savunarak, “Benim görevim dışındaki bu alana dair herhangi bir bilgim yoktu” dedi.
Sanık Kasım Şenyuva ise, savunmasında belediyenin pek çok biriminde sağlıklı sayımların yapılmadığını iddia etti. Kendi görev sürecinde yaptığı bir envanter çalışmasında benzer şekilde pek çok eşyanın olmadığını ortaya çıkardığını söyleyen Şenyuva, suçlamaları kabul etmediğini ifade etti. Söz verilen diğer sanıklar da hakkındaki suçlamaları reddetti.
Sanıklar hakkında tazminat davası açıldı
Sözü verilen İzmir Büyükşehir Belediyesi avukatı Hakan Oyar ise, dava sanıkları hakkında ayrıca İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde tazminat davası açıldığını ifade etti. Av. Oyar, heyetten bir sonraki duruşmada Alev Bursalıoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundu.
Duruşma ertelendi
Alev Bursalıoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebini kabul eden mahkeme sanıklar hakkında İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan tazminat davası dosyası ile 2017 yılı Sayıştay raporunun incelenmesine karar verdi. Mahkeme, eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı 4 Mayıs’a erteledi.
İZMİR