Türkiye, çatışmaların yoğunlaştığı Suriye’de ABD ve Rusya ile yeniden pazarlık masasına oturmak istiyor. Gazeteci Nihat Kaya, Türkiye’nin Kürtlere yönelmek için tavizler vermeye hazır olduğunu vurguladı
Suriye iç savaşı, rejim güçlerinin İdlib’e yönelik operasyonu ve Türkiye destekli grupların Eyn İsa’ya yönelik saldırılarıyla devam ediyor. Ülkenin bu her iki bölgesinde yaşanan çatışmaların paralelinde küresel ve yerel güçlerin karşı karşıya geldiği Libya, Akdeniz ve Karabağ’daki gerilim ise henüz sona ermiş değil. Diğer taraftan Suriye genelinde yeni planlar ve pazarlıklar da devreye konuldu.
Türkiye’nin başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’ya yönelik sürdürdüğü saldırgan tutumu, ABD ve Rusya’nın kurmaya çalıştığı yeni denklemlerin sahaya yansımalarını ve olası gelişmeleri gazeteci Nihat Kaya, Mezopotamya Ajansı’ndan Nazım Daştan’a değerlendirdi.
‘Sadece Suriye ile ele alınamaz’
Suriye’de yaşananları, sadece bu ülke ile ele almanın yeterli olmadığını belirten Kaya, Suriye özelinde bir dünya savaşının yaşandığını ifade etti. Kaya, Suriye rejiminin İdlib’e yönelik operasyonları, orada bulunan grupların karşılık vermesi, yine Türkiye destekli grupların Kuzey ve Doğu Suriye’de Eyn İsa’ya yönelik saldırılarının sadece Suriye savaşıyla açıklamanın doğru olmayacağını kaydetti.
Karabağ ve İdlib
Türkiye ve Rusya arasında hem pazarlık hem de çelişki ve çatışmalar olduğu gibi, ABD ve NATO güçleri arasında da çelişki ve çatışmaların olduğunu ifade eden Kaya, “Bu durum bölgenin genelinde olduğu gibi Suriye’nin içerisine de etki ediyor. Karabağ’daki anlaşmaya karşılık, İdlib’de bazı yerlerden geri çekildiler bana göre. Şu anda en bariz görünen nokta orasıdır. Karabağ’dan önce Milli Savunma Bakanı Akar buralardan asla çekilmeyeceklerini söylüyordu. Ancak Karabağ’dan sonra birçok yerden geri çekildiler ve bu durum kamuoyunda yer bile almadı. Bu Rusya ile yapılan bir pazarlık sonucu gerçekleştirildi” dedi.
‘Türkiye Kürtler konusunda taviz isteyecek’
Türkiye’nin kolay kolay Suriye’den çekilmeyeceğini belirten Kaya, ABD’deki yönetim değişikliği ile birlikte yeni bir pazarlık durumunun ortaya çıkacağı görüşünde. Kaya, Türkiye’nin İdlib-Karabağ ile İdlib-Eyn İsa denklemleri başta olmak üzere Suriye, Karabağ, Libya ve Akdeniz’de Rusya ve ABD ile pazarlık masasına oturacağını ifade etti.
Bu durumda hem Rusya hem de ABD’nin kendi yanlarında tutmak için Türkiye’ye kimi konularda göz yumabileceğini söyleyen Kaya, belli uzlaşma konularının yakalanmaya çalışılacağına değindi. Kaya, Türkiye’nin mevcut siyasi-askeri gündemler içerisinde geri adım atmayacağı tek konunun ise Kürtler olduğunu belirterek, ABD ve Rusya’dan bu konuda tavizler isteneceğini kaydetti.
Türkiye’nin SİHA, paramiliter gruplar ve mülteci kozuyla elinde kazanımlar elde etmeye çalıştığını ifade eden Kaya,
ekonomisinin bunu kaldırmadığını kaydetti.
Yeni ABD yönetimi
Gazeteci Kaya, Joe Biden’in başkan seçilmesinin ABD’nin bölgeye yönelik politikalarına olası yansımalarını da değerlendirdi. Kaya, “Türkiye’nin yeni alanlara göz dikmesi, bununla birlikte Rusya’nın Suriye’de daha fazla hakimiyet kurmasının, Trump yönetimindeki ABD’nin ciddi bir strateji oluşturamamasından kaynaklandığını belirten Kaya, “Ciddi bir politikasızlık gelişti. Askeri anlamda da bunu tam yapamadılar. Türkiye, ABD’nin bu durumda olmasını fırsat bilip, yayılmacılığını geliştirdi. Rusya da fırsat bilip, ciddi anlamda bölgede etkili bir güç haline geldi” dedi.
Biden’in gelmesiyle ABD’nin nasıl bir strateji izleyeceğini şu anda kestirmenin mümkün olmadığını söyleyen Kaya, “Ama ABD’nin de bir devlet siyaseti var. Bu siyasetin dışına ne Trump ne de Biden çıkabilir. Yeni ekip de devletin siyasetini yürütecektir. Hükümet olarak da esneme payı olabilir. Ciddi değişikliklerin olacağını düşünmüyorum ama elbette pazarlıklar olacaktır” sözlerini kullandı.
Kaya ayrıca bu doğrultuda ABD ve Rusya’nın Suriye’de bir alan kapma yarışına gireceğini düşüncesinde olduğunu da sözlerine ekledi.
HABER MERKEZİ