Çalık Petrol’ün, Amed’in Bismîl ilçesinde 22 bin m2’lik alanda petrol sondajları yapacağı açıklandı. Transatlantic şirketiyle birlikte bölgede yapılan kaya petrolü sondajları bölge için büyük bir yıkım anlamına gelmekte
Çalık Holdnig’in sahibi Ahmet Çalık’a ait olan Çalık Petrol Arama Üretim Sanayi ve Tic. AŞ. tarafından Amed’in Bismîl İlçesi Mezra Kebîr (Harmanlı) Köyü sınırları içinde 22 bin metre kare tarım ve mera arazisi üzerinde daha önce belirlenen 3 lokasyonda ham petrol arama, çıkarma ve depolama faaliyetlerinin yapılacağı belirtildi. TPAO ile ABD’li Transatlantic Petroleum arasında Amed ve Trakya’da kaya gazı ve kaya petrolü çıkarmak amacıyla ortak çalışma için bir mutabakat imzalanmış, ardından ise aynı şirket Amed’de Çalık Holding’le işbirliği için anlaştıkları duyurulmuştu.
651 milyar varil kaya petrolü
Çalık Holding’in kaya petrolü ve kaya gazı üretimlerinde hidrolik kırma teknolojisine sahip olan Anatolia Energy Inc ile 2011’de stratejik anlaşma yapmış, hidrolik çatlatma yöntemini uygulayan Transatlantic ile de 2023 yılında bir anlaşma yapmıştı. ABD’nin hazırladığı, şu ana kadar yapılan tahminler doğrultusunda dünyadaki kaya gazı potansiyeline ülke ülke yer veren rapor yayımlanmıştı. ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin (EIA) raporunda Türkiye de yer aldı. Türkiye’den Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki rezervlerin incelendiği rapora göre, bu iki bölgede toplam 4.6 trilyon metreküp kaya gazı var, ancak bunun 651 milyar metreküpü alınabilir nitelikte.
Kaya petrolüne 2011’de başlamış
Çalık petrolün WEB sitesinde, “2010 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sahip olduğu 8 adet arama ruhsatında, Kanada menşeili Anatolia Energy Inc. ile stratejik ortaklık kurmuş ve ortaklık kapsamında, 2011-2012 yıllarında, 750 km iki boyutlu (2B) ve 220 km² üç boyutlu (3B) sismik veri toplama ve 4 adet arama kuyusu sondajı gerçekleştirmiştir. Geleneksel petrol üretiminin (konvansiyonel) yanı sıra geleneksel olmayan (ankonvansiyonel) petrol üretimine yönelik 2011 yılında açılan Çalıktepe-2 kuyusunda, kaynak kaya özelliğine sahip Dadaş formasyonunda gerekli analizler yapılmıştır” denilmekte.
Ruhsat alanı 1300 km2
Xana Axpar coğrafyasındaki Batı Çalıktepe Sahası’nda 2 kuyu, Güney Çalıktepe Sahası’nda ise 8 kuyu ile üretim devam ederken, 2021 yılında sırasıyla Çöltepe / Salat, Taşönü ve Çukurbaşı sahaları keşfedilerek, 11 adet arama ve 6 adet işletme ruhsatında 17 kuyuda petrol üretimi başlamış. 2022 yılı içerisinde ise ruhsat sınırları içerisindeki tüm veriler birleştirilerek yaklaşık 1.300 Km2’lik (1 milyon 300 bin m2) Diyarbakır-3B sismik küpü elde edildiği belirtilmektedir.
Büyük ekolojik yıkım
Özellikle Amed, Şirnex, Sêrt, Mêrdîn coğrafyalarında yoğunlaşan kaya petrolü büyük bir ekolojik yıkıma neden olmaktadır. Kaya gazı ve kaya petrolü çıkarılma sürecinde bir adet sondaj kuyusuna 500’ün üzerinde olduğu bildirilen kimyasallarla birlikte 15-18 bin m3 su 18 kez basılırken, bir kuyuda kullanılan toplam su miktarı 300 bin m3’e ulaşmakta. Bölgede çiftçiye taşınmayan suların enerji üretimiyle kaya gazı ve kaya petrolü üretimlerine bağlandığı ortaya çıkarken, bu süreçten tek kazanan şirketler olmaktadır. Bu sürecin yoğunlaşmasıyla birlikte yeraltı suları ve tarım alanları kullanılamaz hale gelecek ve bölge halkı kaybeden olacak. Kürt coğrafyasının tamamında petrol sondajları sürerken, iktidarın 2024 yılında yoğunlaşmaya başlayacağını belirttiği kaya gazı ve kaya petrolü için sondajlar hemen hemen her yerde karşımıza çıkmaya başlamış durumda.
EKOLOJİ SERVİSİ