Kaya gazı sondajlarına karşı Cezayir’de binlerce kişi sokaktaydı
Cezayir’deki halk hareketinin 49. haftasında binlerce eylemci, çöl bölgesindeki kaya (şeyl) gazı sondaj faaliyetlerine karşı sokağa çıktı. Eylemciler, harekete mensup olan ve gözaltında tutulan aktivistlerin de serbest bırakılması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un geçtiğimiz günlerde yerel basın organlarına kaya gazıyla ilgili yaptığı olumlu açıklama, halkın öfkelenmesine yol açtı.
Eylemciler, protesto gösteri sırasında ‘Tebbun, meşru bir cumhurbaşkanı değil, çöl bölgesindeki sondaj faaliyetlerini reddediyoruz’ şeklinde sloganlar attı. 12 Aralık’ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana eylemcilerde yaşanan katılım düşüşünün ardından, eylemciler kaya gazına karşı yeniden sokaklara akın etti.
2014’te vazgeçilmişti
Güneydeki Ayn Salih bölgesi, hükümetin kaya gazı sondajı projesine karşı 2014 yılında ayaklanmış ve ardından, hükümet projeden vazgeçtiğini belirtmişti. Cumhurbaşkanı, yaptığı basın açıklamasında, kaya gazının yeni hükümetin gündeminde olduğunu belirtti. Hükümetin, diğer ülkelerin tecrübelerinden faydalanacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, “Kaya gazının toprağa gömülü bir servet olduğu topluma anlatılmalıdır. Cezayirlilerin yaşam standardını yükseltmek istiyorsak, bu gazdan yararlanmamız gerekiyor. İki veya üç kaya gazı rezervine sahibiz. Kapımız, kaya gazından faydalanmak isteyen herkese açıktır” ifadelerini kullandı.
Total şirketi sondaja başlıyor
Diğer yandan güvenlik güçleri, Diduş Murad Caddesi’nde cumhurbaşkanına sözlü saldırıda bulunan kaya gazı karşıtı eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı. Fransa merkezli petrol şirketi Total yaptığı açıklamada “Çöl bölgesinde geleneksel olmayan yakıt keşfine başlayacakları’ açıklaması eylemcilerin hedefindeydi. Başkent Cezayir, ülkenin batısındaki Vahran, doğudaki Konstantin, kuzeydeki Tizi Vuzu vilayeti ve kabile bölgesi olan Bejaia’da eylemciler, ellerinde halk hareketi sırasında gözaltına alınan aktivistlerin fotoğraflarını taşıdı.
4 ay cezaevinde tutuldu
Eylemciler ayrıca başta 4 aydır hücre hapsinde tutulan Kerim Tabu, Fadl Bumala, Samir Belarbi ve Abdulvahab Fersavi olmak üzere tutukluların serbest bırakılması çağrısı yaptı. Gösteriler sırasında Amazig (Berberi) bayrağı taşıdıkları gerekçesiyle onlarca kişi cezaevinde bulunuyor. Gösteriler sırasında eylemciler, 5 yıl önce kaya gazı sondajlarına karşı, başkent Cezayir’den Ayn Salih’e kadar yaklaşık bin 500 kilometrelik bir alanı kapsayan protestoların simgesi haline gelmiş olan aktivist Raşid Nakaz’ın fotoğraflarını da taşıdı. Nakaz, 4 ay boyunca cezaevinde tutulmuştu.
Kaya gazı nedir?
Diyarbakır ve Trakya coğrafyasında kaya gazı sondajları uzun süre önce başlamış durumda, ancak Cezayir’de ortaya çıkan tepkinin bir benzeri maalesef bu bölgelerde görülmemektedir. Bir kaya gazı veya kaya petrolü sondajında birçok kimyasal ve kum eklenen su, yerin 2 ila 5 bin metre altına ortalama 15-20 kez basılır. Bir basımda ortalama 18 bin metreküp su kullanılır. Bir kuyu için toplamda yaklaşık 300 bin metreküp su kirletilerek yerin altına basılır. Yer altına yüksek basınçla basılan su ile karbon kayaçlar yatay sondajlarla patlatılır ve açığa çıkan gaz veya petrol yukarıya alınır. ABD’de kaya gazı şirketleri ile çiftçiler arasında ‘su savaşları’na neden olan bu süreçlerde birçok bölgede yer altı suları kullanılamaz hale geldiği bilinmektedir. ABD’li belgeselci Jose Fox’un hazırladığı ‘Gasland’ belgeseli tüm bu süreçleri çıplak gözle görünür hale getirmiştir. Yerin altına basılan zehirlenmiş su yer altında bulunan ağır metallerle birleşip akiferlere sızar ve yer altı sularını geri kazanılamaz biçimde zehirler.
EKOLOJİ SERVİSİ