Beypazarı’nda kurulacak olan termik santralin alanı için ekolojistlerin karşı çıkışlarına rağmen ‘acele kamulaştırma’ kararı verildi. Alanın işletmesi 35 yıllığına Kolin-Kalyon Enerji – Çelikler Ortak Girişim Grubu’nun kurduğu şirkete verilecek
Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Çayırhan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacı için Beypazarı’ndaki maden arama sahasında bulunan taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Kolin-Kalyon Enerji-Çelikler Ortak Girişim Grubu’nun kurduğu şirket, santral ve maden sahasının işletmesini 35 yıl yapacak. Ekolojistler doğaya zarar vereceği gerekçesiyle santrale karşı çıkıyor. Gazete Duvar’dan Tamer Arda Erşi’in haberine göre ekolojistlerin “doğaya zarar verdiği” gerekçesiyle karşı çıktığı Beypazarı’ndaki Çayırhan B Termik Santrali, Nallıhan Kuş Cenneti’nin 5.9 kilometre uzağına kuruluyor. Santralin enerji üretiminde Çayırhan II Linyit sahasından çıkarılacak kömür kullanılacak. Bir kısmının 8 Ağustos 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’yla, geri kalanının da 10 Nisan 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararlarıyla, santralin ihtiyacı olan linyit kömürünün çıkarılması için Beypazarı’ndaki maden arama sahasında bulunan taşınmazların, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından “acele kamulaştırılmasına” karar verildi. “Acele kamulaştırma” kararı yurt savunması, özel yasalarda belirtilen olağanüstü durumlar ve Cumhurbaşkanınca aceleliğine karar verilen hallerde alınıyor.
Devletten garanti
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Çayırhan B Termik Santrali ve linyit kömür rezerv alanlarının özelleştirme ihalesi açık eksiltme usulü ile 6 Şubat 2017’de yapılmıştı. Açık eksiltme usulüyle yapılan ihalelerde en düşük teklifi veren şirket ihaleyi kazanıyor. Kolin-Kalyon Enerji-Çelikler Ortak Girişim Grubu en düşük teklifi vererek, devlete kWh (kilowattsaat) 6.04 sentten elektrik satacağını açıklamıştı ve ihaleyi kazanmıştı. Grubun kurduğu Çayırhan Elektrik Üretim ve Madencilik Anonim Şirketi, santral ve maden sahasını 35 yıl işletecek. Devlet şirketin üreteceği elektriğe 15 yıl alım garantisi verdi.
Krizde pahalı enerji
Gazete Duvar yazarı Önder Algedik, burada üretilen elektriğin devlete pahalıya mal olacağını ifade ederek, “Krizin olduğu bir dönemde 6.04 sentten elektrik almak, faturalarının artması anlamına geliyor. Hem iklimi değiştirecekler, hem de kriz döneminde pahalıya enerji alacaklar” diye konuştu. Çevre örgütü 350 Ankara’nın santralde üretilecek enerjinin maliyetiyle ilgili görüşü ise şöyle, “Şili’de güneşten üretilen her kwh elektrik için 2.91 sent verilecek. Çayırhan B termik santralindeki maliyet Şili’deki güneş elektriğinden 2 kat daha pahalı anlamına geliyor. Türkiye yerli dedikçe güneş, rüzgar ve enerji verimliliğinin önünü keserken kaynakları fosil yakıtlara aktarması sonucunda hem daha pahalı hem iklimi değiştiren bir faturayı halka ödetiyor.” Elektrik Mühendisleri Odası ise şirkete 15 yılda yapılacak toplam ödemeyi şöyle açıklamıştı, “15 yılda yıllık 4.2 milyar kwh üretim üzerinden 3.8 milyar dolarlık (14.3 milyar TL) ödeme yapılacak. Santralin yatırım maliyetinin 1.1 milyar dolar olmasının öngörüldüğü dikkate alındığında alım garantisi yoluyla 4.5 yılda bu bedeli halkımız şirketlere ödeyecek.”
ÇED ‘olumlu’ raporu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü, 2016 yılında santral için Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) “olumlu” raporu verdi. Yani santralin çevreye vereceği zararın kabul edilebilir seviyede olduğunu ifade etti. Raporu inceleyen 350 Ankara şu değerlendirmeyi yaptı, “ÇED raporunda santralin baca yüksekliğinin 150 metre olacağı, uçucu külün 7.5 kilometrelik mesafeyi etkileyeceği belirtiliyor. Bu durumda küller, 5.9 kilometre uzaklıktaki Nallıhan Kuş Cenneti’ni, 110 metre mesafedeki Uluköy’ü, 1 kilometre mesafedeki Karaköy’ü, 3 kilometre mesafedeki Davutoğlu köyünü etkileyecek.”
‘Küller çevreye yayılacak’
Önder Algedik, Kuş Cenneti ve bölgedeki bir dizi köylerin etkileneceğine dikkat çekerek, “Karbondioksit dışında kömürün çıkartılması ve yakılması sırasında metan da atmosfere yayılacak. 1 milyon ton külün ortaya çıkacağı, 3 milyon 850 bin ton kömürün yakılacağı, 4 milyon ton karbondioksitin yayılacağı, 277 bin dekar tarım arazini ve komşusu olduğu kuş cennetine zarar vereceğini artık bütün Türkiye biliyor” dedi.
Yanıt verilmedi
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir 17 Şubat 2017 tarihinde Meclis Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde bölgede ortaya çıkacak tablonun araştırılmasını istedi. Araştırma önergesinde, “Santralin baca filtreleri, en iyi ihtimalle yüzde 99 tutsa bile yılda 10 bin ton külün çevreye yayılması engellenemeyecektir” ifadelerini kullanan Emir’in önergesine hâlen yanıt verilmedi.
Tarkan da karşı çıkmıştı
Sanatçı Tarkan, 6 Şubat 2017 tarihinde Instagram hesabından paylaştığı görsele “Sende itiraz et, Nallıhan Kuş Cenneti’ni bu haksızlıktan koru!” notunu ekleyerek, santralin kurulmasına karşı çıkmıştı.
EKOLOJİ SERVİSİ