Kadınlar AKP’nin kadına yönelik cinsiyetçi politikalarını ifşa etmek üzere bir karne hazırlamışlardı 2018’de. Kadın düşmanı uygulamalar arttığı için karne yeni eklemelerle daha da genişletildi
AKP Karnesi, yürürlüğe giren kadına yönelik uygulamalar taranarak elde edilmiş ve kadınların önerileriyle şekillendirilmiş önemli bir veri kaynağı olarak hazırlanmıştı 2018 yılında. Çatlak Zemin isimli kadın sitesinin hazırlayıp yayınladığı AKP Karnesi, basından da ilgi görüp haberleştirilmişti. Aradan geçen süre zarfında verilere baktığımızda, AKP Karnesi sabitlenmesi bir yana daha da genişledi. AKP Karnesi’ni tekrar gözden geçiren kadınlar, son uygulamaları ve politikaları tarayarak karneye pek çok ekleme yaptı. Bu güncellemeye rağmen karnenin yine de tamamlanmış olmadığına dikkat çeken kadınlar, hala eksik olan pek çok nokta olduğunu ifade etti.
Karnede yok yok!
Yenilenen AKP Karnesi’nde eksik görülen ve eklenen bazı konular şu şekilde sıralanıyor: LGBTİ+ konusunda AKP politikalarının ve uygulamalarının karneye yeterince yansıtılmaması nedeniyle, LGBTİ+ ile ilgili haber ve tartışmalar yeniden taranarak karneye eklendi. Başörtüsü tartışması, AKP’nin aile merkezli politikaları ve bu konuların temellendirdiği farklı alanlar da karnede yerini aldı. Ayrıca, yıl yıl Ailenin Korunmasına dair Kanun verileri de karneye eklendi. Aile eğitim programları ile aileyi güçlendirme söylemleri de daha da detaylandırılarak güncelleştirildi. Kadınların ücretsiz emeğine dair önemli bir gösterge olduğu için ulusal istihdam stratejisine bağlı yasa değişiklikleri ve TÜİK’in yayınladığı hane halkı İşgücü anketinin verileri de karneye eklendi. Kadın emeği alanındaki politikalar, özellikle sosyal yardımlar alanına doğru genişletildi. Çocuk, yaşlı ve sakat bakımı alanında kadınların ev içi emeğinin verili sayıldığını gösteren aile merkezli sosyal yardım politikaları ve çocuk bakımı için kaynak ayırmayan bütçe düzenlemelerinin de yer verildiği AKP Karnesi, eğitim yoluyla yerleştirilmeye çalışılan dinselleştirme politikalarını ve çocukları hedefleyen değerler eğitimlerinin cinsiyetçi yapısıyla da iyice genişledi.
Diyanet’in müdahalesi
Diyanet İşleri Bakanlığı’nın farklı kurum ve bakanlıklarla imzaladığı işbirliği protokollerini de araştıran kadınlar, bu konunun detaylarını da karneye ekledi. “Diyanet özelinde bir araştırma yapınca bu kurumun aile hayatına hem bu protokoller aracılığıyla hem de söylem düzeyinde ne kadar müdahalede bulunmuş olduğunu daha da net görmüş olduk” diyen kadınlar, 2019’da AKP Karnesi çalışmasına devam etmeyeceklerini, bu konuda çalışmak için gönüllü olanlara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. “Bu karnenin pek çok farklı açıdan yapılacak feminist değerlendirmelere ve politika önerilerine imkan sunacak verileri sağladığına inanıyoruz. Bu yönde çalışmalarınız olursa bizimle paylaşmanızı çok isteriz” diyerek, kadınlardan katkı sunmalarını isteyen Çatlak Zemin ekibi, son olarak şunları söyledi: “Biz de farklı platformlarda feminist politikamızı oluştururken bu tarihsel ve olgusal verilerden yararlanmaya devam edeceğiz. Dayanışmayla.”
AKP Karnesi’nde neler var?
AKP’nin 2002 yılının Kasım’ında iktidara gelişinden bugüne dek kadınlarla ilgili veya toplumsal cinsiyet alanında ürettiği siyaset ve söyleme dair kapsamlı bir zaman çizelgesinden oluşturulan AKP Karnesi’nde yer alan belli başlı konular ise şöyle: “Aileye yönelik politika ve uygulamalar. Eğitim alanındaki değişimler, cinsiyetçi ve ayrımcı uygulamalar. Çocuğa yönelik cinsel istismar ve şiddet. Kadın emeği. Annelik ile üreme konularıyla ilgili iktidarın yaklaşımı ve yasal değişiklikler. Kürtaj’ın yasada var olmasına karşılık fiilen uygulanamaması. Erkek şiddetinin her geçen gün daha da artması, kadın cinayetlerinin önlenmesinin önündeki engeller. Kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına karşı ayrımcılığın körüklenmesiyle ilgili politika ve uygulamalar. Siyaset alanında kadınların varlığının ve katılımlarının engellenmesi. Cinselliğin ve kadının metalaştırılmasıyla ilgili cinsiyetçi politikalar.
KADIN SERVİSİ