Bursa Büyükorhan’a bağlı Karayağız köyünde yapılmak istenen biyokütle enerji santraline karşı çıkan köylülerin direnişi 198. gününde. 15 gündür süren kar yağışı altında direniş aralıksız devam ediyor.
Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karayağız köyüne kurulmak istenen biyokütle enerji santrali için köylüler yaklaşık 7 aydır köy yolunda nöbet eylemindeler. Son 15 gündür kar altında eylemlerini sürdüren köylüler hava şartları ne olursa olsun direnişe devam edeceklerini söylüyorlar. Köylerinde ölene kadar yaşamak istediklerini belirtirlerken yaşamlarını zehirleyecek, sularını tüketecek, ormanı yok edecek bu santrali istemiyorlar. Mücadelelerini ara vermeden sürdürüyorlar. Köylüler, bölgemizde toplayabilecekleri bitkisel atık olmadığını bunların amacının hem ormanı kesip yakmak, diğer yandan ise sanayi çöplerini buraya taşıyarak burada yakmak istediklerini belirtiyorlar.
Biyokütle enerji
Tüm enerji üretimleri gibi biyokütle enerji üretimide doğal yaşama zarar verdiği ve daha da vereceği çok net olarak görülebiliyor. Bir termik santral olan biyokütle santralleri de diğer termik santraller gibi suya bağımlı. Su ısıtılıp buhar haline getirildikten sonra oluşan buhar basıncı ile enerji üretiliyor. Bu üretimde elde edilmek istenen enerji gücüne bağlı olarak binlerce metreküp su buharlaştırılarak atmosfere salınıyor. Küresel iklim değişimi nedeniyle atmosfere salınan bu su buharlarının bölgesel yağış rejimini değiştiriyor. İklim değişimi nedeniyle atmosferde biriken sular yağmur olarak yer yüzüne inerken, çok şiddetli ve lokal yağışlara dönüşüyor. Buna bağlı olarak yağış alan bölgelerde selleri ve erozyonları ortaya çıkarıp felaketlere neden olurken, yeryüzüne geri dönen su toprağın altına emilemiyor ve sel yoluyla denizlere karışıyor.
Ormanlara yeni bir tehdit!
Biyokütle santrallerinin kurulduğu veya kurulmak istendiği alanlar ormanların hemen kıyısında veya içinde yer alıyor. Bu santraller bu güne kadar orman köylülerinin yararlandığı ve bugün elinden alındığı ağaç kalıntıları ile besleniyor. Bunun yanında buğday vd. bitki sapları, göllerdeki kamışlar ve benzeri maddelerin yakılması yoluyla enerji üretiyor. Ancak yıl boyu santrali çalıştırabilecek kadar ‘yakıt’ yani organik atık toplanamıyor. Bu nedenle de orman kıyılarına kurulmuş olan bu santraller için yaşayan ağaçları da keserek bu santrallere taşıyorlar. Bu da yetmiyor tehlikeli veya tehlikesiz her türden atığı yakmak istiyorlar.
BURSA