Suyu olmayan Karapınar’da sadece enerji üretecek bir organize sanayi bölgesi kuruldu. Karapınar’da aynı zamanda kömür madenleri var. Yeni çıkan Maden Yönetmeliği bölgeyi maden bölgesi haline getirecek
Konya’nın Karapınar ilçesinde, yeraltı sularının çekilmesiyle oluşan obruklar, ekili alanların yanı sıra yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladı. İlçede, bugüne kadar çeşitli çaplarda 300’den fazla obruk meydana geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, “Obruk oluşmaya devam edecek. Bunu önlemek mümkün değil” açıklamasını yaptı. Obruklar yeraltı suları karbonik asitle zenginleşip, asit özelliği taşıyarak, kireç taşlarını eritip, yeraltına mağaralar oluşturur ve zamanla mağaralardaki sular çekilir. Mağaraların üzerindeki toprak örtü kendini taşıyamaz, büyük bir gürültü ve patlamayla çöker. Konya’da Tuz Gölü’nden başlayıp, Karapınar, Çumra ve Akören ilçelerine kadar uzanan bir yay üzerinde sık sık obruklar oluşmaktadır.
Yeraltı suları bitirildi
Bu yıl tarım sezonunun yeni başladığını ve beraberinde yeni obrukların da oluşmaya başladığını kaydeden Prof. Arık, “Obruğun oluşmasını durdurmak şu an için mümkün değil. Onu tetikleyen faktörleri biraz daha kontrol altında tutabiliriz. Bu da yeraltı su seviyesini yükseltecek tedbirler olmalıki en azından yerleşim alanlarından biraz daha uzakta olsun” diye açıklamada bulundu. Kontrolsuz biçimde bölgede açılan onbinlerce sondajla yeraltı suları yıllardır kullanılmakta. 500 metreleri aşan bir derinliğe çekilen yeraltı sularını kullanmak yasaklansa dahi yeraltı suları kendini yenileyemeyecek duruma gelmiştir. Bunun başlıca nedeni ise küresel iklim değişimi ve bölgelerde yapılan büyük barajlar sonucu yağış ikliminin değişmiş olması, yeraltı sularının yeniden kendini beslenmesine olanak yaratmamaktadır.
Karapınar enerji bölgesi
Karapınar’da sadece enerji üretecek bir organize sanayi bölgesi kuruldu ve yatırımlar devam ediyor. Güneş enerjisi üzerinden sanki çevreci bir olguymuş gibi sunulan yatırımlarla termik santral gerçeği örtülmeye çalışılmaktadır. Bölgede kömür maden yatakları olduğu gerekçesiyle, bölgenin yakın zamanda maden bölgesi ilan edilmesi bekleniyor. Mayıs ayı içinde çıkan maden yönetmeliği ile vadiler ve havzalar topyekün maden bölgesi ilan edilmesi ve bölgenin şirketlerce paylaşılması sağlanıyor. Kömür madenleri ile birlikte termik santrallerin de kurulacağı yetkililerce açıklanmıştı. Tüm olgular önümüzdeki süreçte obrukların giderek artacağını ve bölgede tarımın artık yapılmayacağını göstermekte.
Karapınar’da su yok
Adı sudan gelen bir ilçede maalesef artık su dönem dönem hiç kalmıyor. Hemen her yıl tarım arazilerine ve özellikle meyve bahçelerine su verilmemektedir. Gerekçesi ise su kıtlığıdır. Bu durumu gerekçe gösterip birçok bölgeden boru hatları ile su taşınma çabaları sürmektedir. Suyun taşınmasının gerekliliği tarımsal üretimler nedeniyle olduğu açıklamalarda yer alırken, asıl hedefin bölgede kurulan ve kurulacak olan termik santrallerin su ihtiyacını karşılamak olduğu ise bilinmektedir. Maden bölgesi ilan edilmesi beklenen Karapınar’da tarım bitecektir. Sakarya Nehri’nden hatta Menderes Nehri’nden su taşınması planlanmaktadır. Suyu alınan bölgelerde ise susuzluğun başgöstermesi kaçınılmaz olarak yaşanacaktır.
EKOLOJİ SERVİSİ