Gezi Direnişi’nin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan Taksim Dayanışması, ‘Gezi 5 yaşında. Karanlık gider, Gezi kalır’ dedi. Açıklamada yaşamını yitirenler unutulmadı
Taksim Dayanışması, 2013 Mayıs’ında Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesimine karşı başlatılan ve ardından demokrasi ve özgürlük talebiyle büyük bir toplumsal harekete dönüşen Gezi Direnişi’nin 5. yıldönümünde açıklama yaptı.
“Gezi 5 yaşında! Karanlık gider #GeziKalır!” sloganıyla yapılan açıklamada 31 Haziran saat 19.00’da Gezi Parkı’ndaki anma etkinliğine çağrı yapıldı.
Açıklamaya Taksim Dayanışması ve bileşenlerinin yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Adayı Ahmet Şık, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı biber gazı fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan katıldı.
Cezalarda indirim!
Açıklamada konuşan Avukat Yalçın Deniz Özer, Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybedenlerle ilgili devam eden yargı süreçlerine dikkat çekti. Özer, şunları söyledi: “Mehmet Ayvalıtaş’ın ölümü basit bir trafik kazası gibi gösterildi. Ali İsmail Korkmaz davasında sanıklar indirimli cezalar alırken, Ethem Sarısülük’ü vuran polise para cezası verildi. Medeni Yıldırım’ı vuran asker beraat etti. Abdullah Cömert hakkında Yargıtay taksirle ceza verilmesi kararı verdi. Berkin Elvan’ın davası ölümünden 3,5 yıl sonra açıldı. Tek sanığı var. Sanığa emir veren amirler hakkında takipsizlik verildi, tanık olarak dinleniyorlar. Bu örnekler yargıçlar üzerindeki baskı ve yargının geldiği noktayı açıkça gösteriyor. Sistematik şekilde cezasızlık var.” Basın toplantısında konuşan bir diğer isim mimar MücellaYapıcı ise, Gezi Direnişi’nin “milyonlarca yurttaşın güzel bir geleceğe dair umudunu yeşerttiğini” söyledi.
Gezi her yerde
Yapıcı devamla şunları söyledi: “Gezi direnişi, en zor zamanlarımızda dahi bizlere yaşam enerjisi olurken, iktidarlarının devamı uğruna bütün insani değerleri yok etmeye çalışan siyasi iktidarın bir türlü unutamadığı en büyük kabusu olmaya devam ediyor. Gezi Direnişi, hepimize öyle bir ruh üfledi ki, her yerimizden enerji ve yaratıcılık fışkırdı. Tüm dünyaya örnek olan bu barışçı ve yaratıcı direniş öylesine akıl almaz ve amasız bastırılmaya çalışıldı ki, 36 canımız gözlerini yitirdi, binlercesi yaralandı ve onlarca canımızı sonsuzluğa uğurladık. Bugünden itibaren her zerresi içimize işleyen anları, kare kare, görüntü görüntü tekrar yaşayacağız. Biliyoruz ve eminiz ki Gezi bulunduğumuz her yerde. Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Ethem Sarısülük hâlâ bize bakıyor.”
79 kent ayaktaydı
31 Mayıs’ta İstanbul’da başlayan protestolar kısa sürede Türkiye’nin 79 kentine yayıldı. İHD ve TİHV’in açıkladığı rapora göre eylemlerde, 11 kişi yaşamını yitiridi, 43’ü ağır 8 bin 163 kişi yaralandı. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre ise eylemler süresince yaklaşık 4 bin 900 kişi gözaltına alındı, 4 bin kişi de yaralandı.
31 Mayıs’ta saat 19.00’da Gezi Parkı’nda açıklama,
2 Haziran’da Eski Çekmeköy Mezarlığı’nda saat 15.00’da Ayvalıtaş’ın mezarı ziyaret edilecek.
3 Haziran’da da Ataşehir Pir Sultan Cemevi’nde saat 14.00’da yemek verilecek, ardından saat 15.00’da Şükrü Sarıtaş Parkı’nda başlayacak yürüyüş düzenlenecek.
Direnişte yaşamını yitirenler…
İstanbul’da Taksim Gezi Parkı’nda 27 Mayıs 2013’te ağaçların kesilmesine izin verilmemesiyle başlayan ve 31 Mayıs’ta polisin eylemcilere karşı giriştiği sert müdahale üzerine büyüyen Gezi Parkı Direnişi sırasında 11 kişi hayatını kaybetti. ,
Umudun çocuğu
15 yaşındaki Berkin Elvan, 16 Haziran günü Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almak için çıktı, polisin gaz fişeğiyle başından vuruldu. 269 gün komada kalan ve bu süreçte 45 kilodan 16 kiloya düşen Berkin, 11 Mart 2014’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Ali İsmail Korkmaz…
19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, Eskişehir’de Gezi Direnişi’ne destek gösterileri sırasında 2 Haziran gecesi sivil giyimli saldırganlar tarafından darp edildi. Başına aldığı darbenin etkisiyle beyin kanaması geçiren Korkmaz, kaldırıldığı Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde görevli doktorlar tarafından polise ifade vermeye zorlandı. Korkmaz’a ilk sağlık müdahalesi ancak 20 saat sonra yapıldı. Korkmaz yoğun bakımda verdiği hayat mücadelesini 38’inci günde kaybetti.
Ethem Sarısülük…
26 yaşındaki Ethem Sarısülük, gösterilerin ilk günlerinde Kızılay’da polisin açtığı ateş sonucu başından yaralandı. Arkadaşları tarafından hastaneye kaldırılan Sarısülük’ün başından mermi çekirdeği çıktı. Sarısülük, 12 Haziran 2013’te beyin ölümü gerçekleşmesinin ardından yaşamını yitirdi.
Medeni Yıldırım…
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 28 Haziran’da kalekol yapımını protesto etmek isteyen halkın üzerine askerler tarafından ateş açıldı. Açılan ateş sonucunda 18 yaşındaki Medeni Yıldırım hayatını
kaybetti.
Mehmet Ayvalıtaş…
2 Haziran 2013 gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde gerçekleştirilen eylemler sırsında kalabalığın arasına dalan özel bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Abdullah Cömert…
Abdullah Cömert, 3 Haziran’da Antakya merkeze bağlı Armutlu mahallesindeki gösterilere polis müdahalesinde başına isabet eden gaz fişeyi nedeniyle yaşamını yitirdi.
Zeynep Eryaşar…
İstanbul’un Avcılar ilçesinde 50 yaşındaki Zeynep Eryaşar 15 Haziran’daki protesto gösterisi sırasında polisin aşırı miktarda göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından kalp krizi geçirdi ve yaşamını yitirdi.
Selim Önder…
Selim Önder, 31 Mayıs’ta Taksim’deki eylemler sırasında polisin kullandığı yoğun biber gazına maruz kaldı. Önder olaydan 5 gün sonra İzmir’de yaşadığı kalp rahatsızlığı sonucu yaşamını yitirdi.
İrfan Tuna…
İrfan Tuna Ankara Kızılay’da temizlik işçisi olarak çalıştığı sırada 6 Haziran’da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Gezi Direnişi’ne karşı polisin kullandığı aşırı miktardaki biber gazından etkilendiği düşünülüyor. 47 yaşındaki Tuna, son bir hafta sürekli biber gazına maruz kalıyordu.
Ahmet Atakan…
Ahmet Atakan 22 yaşındaydı, ODTÜ arazisinden geçecek yolda ağaç söküleceği gerekçesi ve “savaşa hayır” yürüyüşü nedeniyle eylem yapan grupta bulunuyordu. Atakan, Ankara’da ODTÜ ve Tuzluçayır’daki protestolara destek vermek için Antakya, Armutlu’da yapılan eylemde polis tarafından kafasından gaz fişeğiyle vurulup, çatıdan düşerek yaşamını yitirdi.
Serdal Kadakal…
Serdar Kadakal, 37, İstanbul Kadıköy’de 14 Eylül 2013’te emniyet güçleri tarafından yoğun ve yaygın şekilde biber gazı kullanımının ardından kalp krizi geçirdi.İşyerinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren 35 yaşındaki Kadakal, kalp hastasıydı ve 3 gündür evi ve iş yerinin yakınında yoğun gaza maruz kalmıştı. HABER MERKEZİ