DSİ Genel Müdürü Murat Uca, inşa edilen barajlarla övünen açıklamalar yaptı. Uca’nın açıklaması Karadeniz’de baraj ve HES’lerin nelere yol açacağını ve niçin inşa edildiğini açıkça ortaya koyuyor
Yusuf Gürsucu – İstanbul
Türkiye’de 5-10 yıl içinde kendini iyiden iyiye hissettirecek olan iklim değişimleri ve buna bağlı gelişen susuzluğu büyütecek olan HES inşalarında yavaşlama görülmüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana geçen 16 yıl içinde sadece Trabzon, Artvin, Ordu, Gümüşhane, Giresun ve Bayburt’ta 33 baraj inşa edildi. Bu illerde 41 barajın inşası ise devam ederken, 25 yeni baraj için de planlama ve proje çalışması gerçekleştiriliyor. Bu anılan barajlara tünel tipi HES barajları ise dahil değil.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu geçtiğimiz günlerde yapıtığı yazılı açıklamada, akan her suyun sermaye yararına kontrol edileceğini gösteren ifadeler kullandı. Acu, Türkiye’nin daha da güçlü hale getirilmesi konusunda DSİ’nin çok büyük yatırımlar yaptığının altını çizerek, Türkiye yarı kurak iklim kuşağında yer alan ve kullanılabilir su miktarı açısından bakıldığında su stresi altında olan bir ülke olduğunu belirtti. Açıklamanın devamında ise, DSİ Genel Müdürlüğü’nün bu anlayış çerçevesinde tarım, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem taşımakta olduğu ifade edildi.
Artvin kar yağışını arayacak
DSİ verilerinde Gümüşhane’de 18, Bayburt’ta 9, Giresun’da 8, Ordu’da 5, Artvin’de ise 1 olmak üzere toplam 41 baraj inşaatının devam ettiği bilgileri yer almakta. Giresun’da 8, Bayburt’ta 7, Ordu’da 4, Gümüşhane’de 3, Artvin’de 2, Trabzon’da ise 1 olmak üzere toplam 25 baraj ise planlama ve proje aşamasında bulunuyor. Artvin’deki Muratlı, Borçka ile Deriner Barajı ve HES’ler, bölgede büyük ekolojik sorunlar yarattığı izlenirken yerinden edilen Yusufeli gibi birçok yerleşim alanı aynı kaderin mahkumları olarak sırasını bekliyor. Artvin Merkez Aşağımaden ile Yusufeli Kılıçkaya’da barajlariçin hazırlık yapılıyor. Tüm bu barajlar başta Artvin olmak üzere tüm bölgede kar yağışlarını hızla azalmasına yol açacak.
Giresun ve Ordu’da barajlar
Giresun Alucra’da 4, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde ise 2’şer olmak üzere toplam 8 baraj inşaatı sürüyor. Kentte inşa edilecek 8 yeni baraj içinse hazırlıklar yapılıyor. Ordu’da ise Çağlayan, Gölköy Kırtaş, Korgan, Kumru ve Ordu İlküvez barajlarının inşaatları devam ediyor. Ayrıca 4 yeni baraj inşası için çalışmalar devam ediyor. Gümüşhane’de 18 barajın inşaatı devam ederken, 3 yeni baraj inşa edilecek. Yukarıda belirtiğimiz baraj inşalarına tünel tipi HES’lerin dahil olmadığı ise biliniyor.
Çölleşme artacak
Orman ve Su İleri Bakanı olan Veysi Eroğlu kendi kendini ‘dünya barajlar kralı’ ilan etmişti. Türkiye’nin dört bir yanında nerede akan su varsa çevresi kapatılıp bendlerin ardına hapsedilen sular doğal yaşamı derinden yaralarken, aynı zamanda bölgesel ısınmalara yol açarak iklim değişimlerine neden olduğu bilinmektedir. Karadeniz Bölgesinde artık dereler akmaz oldu. Bunun yanında yağış sistemi değişime uğradı ve kısa şiddetli yağmurlar daha çok görülürken, kar yağış miktarı ise her geçen gün düştüğü gözleniyor. Türkiye coğrafyasının en önemli ekosistemine sahip olan Karadeniz yok olma eşiğine taşınıyor. Yakın gelecekte Karadeniz Bölgesi dışında kalan hemen her yerin kuraklık sonucu çölleşeceği öngörülerine artık Karadeniz bölgesininde ekleneceğini gösteren adımlar büyümeye devam ediyor. Yeşil yol adı verilen ancak yağma yolu olarak nitelenen yolların da maden alanlarına ulaşım amaçlı yapıldığı belirtiliyor. Maden sahalarının açılması ile birlikte yaylaların büyük çoğunluğunda yaşam sona erecek. Buna bağlı olarak yapılan barajlar ve yüzlerce HES suyu bulmakta zorlanacak. Türkiye coğrafyası çölleştirilirken Karadeniz de bundan nasibini alacak.