Karadeniz coğrafyasında maden işgali kopyala-yapıştır ÇED’lerle sürerken valiler şirket sözcüsü gibi. Düzköy Çevre ve Yaşam Platformu ‘Valilik bu işe işlem yapmazsa suça ortaktır’ dedi
Düzköy Çevre ve Yaşam Platformu üyeleri Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenledikleri basın toplantısında Trabzon’un Çayırbağı ve Araklı’da çıkarılması planlanan madenler için kopyala-yapıştır usulü ile aynı ÇED raporlarının hazırlandığını ve Çevre İl Müdürlüğü’nün bunları okumadan işlem yaptığını söyledi. Vali Aziz Yıldırım’ı göreve çağıran Platform açıklamasında, “Sahte raporlar var, sahtekarlıkla doğayı katlediyorlar, Valilik bu işe işlem yapmazsa suça ortaktır” denildi. Çayırbağı ile birlikte Araklı’da 3 ayrı bölgede ve toplam 60 hektar alanda maden çıkarılmak için doğanın yıkıma uğratılacağını kaydeden platform sözcüsü Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, “Bu bir yıkım felaketidir” dedi.
Sahtekarlıkla doğa katlediliyor
Cemalettin Küçük yaptığı açıklamada, “Çevre İl Müdürlüğü’nün aymazlığını ve suça ortak olduğunu biliyoruz. Honefter yaylasındaki ÇED tanıtım dosyası ile Araklı’daki ÇED dosyası aynı. Kopyala yapıştır yaptılar. Karşı bölgelerde olan raporlar birbirinin aynısı. Bu nasıl oluyor? Yapılacak olan bütün işlemler de aynı. Cevherler farklı olmasına rağmen yöntemler aynı. Sahte raporları Çevre İl Müdürlüğü’ne vermişler, müdürlük bakmıyor, okumuyor sadece onaylıyor. Sahtekarlıkla doğayı katlediyorlar. Valilik bu işle ilgili işlem yapmazsa bu suça ortaktır. Bu basın açıklamasını ihbar kabul edip yetkililerin harekete geçmesi lazım” diye belirtti.
Kopyala-yapıştır raporlar
Cemalettin Küçük açıklamanın devamında, “Düzköy Çayırbağı yaylasında açacağı maden ocağı için 27 Ekim’de başlatılan ÇED sürecinin ne aşamada olduğunu konuşmak için toplandık. Yerin üstü yerin altından çok daha değerlidir. Türkiye’in her yerinde yayılmaya başlayan madencilik Karadeniz coğrafyasını kaplarken, Trabzon’un ilçelerine ağır bir vaziyette çökmüş durumdalar. Düzköy’de maden sahası yapılmak istenen alan Akçaabat’ın ve çevre bölgelerin su ihtiyacını karşılayan bir mera alanı. Doğankent’te işletilen madende kapasite artırımı yapıldı. Araklı ve Düzköy’de maden yapmak isteyen şirket önce oraya girip sonra orada genişleyerek bölgeyi darmaduman etmek istiyor. Honefter yaylasındaki ÇED tanıtım dosyası ile Araklı’daki ÇED dosyası aynı. Kopyala yapıştır yaptılar” sözleriyle sürecin nasıl işlediğini ortaya serdi.
ÇED dosyaları palavra
“Raporlar birbirinin nasıl aynısı olabilir” diye soran Küçük, “Bunların başka yerde ne işlem yapacağı belli olmaz. İnsanlarımız köylerinde geçinmeye çalışıyor. Bu uydurma bilimsellikten uzak raporlara o insanları yerlerinden atacaklar. Gerçek raporlar yapsalar, bilimsel raporlar sunsalar oralara kazma vurulamayacağı ortaya çıkar. Oradaki insanları mezarları ile birlikte oradan kaldırmak için bunu yapıyorlar. Gümüşhane’ye gidin, maden yapılan diğer yerlere gidin bakın. Arıcılık bitti, bal yapma bitti. ÇED raporu denilen bu dosya palavradır. Bu yerleri işgal etmek için sunulan bu raporlar suçtur. Bu dört proje derhal iptal edilmelidir” açıklamasında bulundu.
EKOLOJİ SERVİSİ