Karadeniz Bölgesi’nde son aylarda azalan yağışlar, kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. Uzmanlar, iklim krizi nedeniyle bölgenin ciddi kuraklık tehlikesi altında olduğu uyarısında bulunuyor
Karadeniz Bölgesi’nde son aylarda azalan yağışlar, kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. Bölgedeki baraj ve göllerde su seviyeleri düştü, içme suyu kaynakları azaldı. Uzmanlar, iklim krizi nedeniyle bölgenin ciddi tehlike altında olduğunu ve arazilerin korunmaması halinde kuraklık ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunuyor. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, bölgede bir önceki yılın aynı dönemine göre yağış miktarı yüzde 50 oranında azaldı.
Sıra dışı bir kuraklık
Doğu Karadeniz’de eylül ayı döneminin pastırma yazı olarak bilindiğini ve daha az yağışlı geçtiğini ifade eden Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu da “Akarsu rejiminde ve derelerin debisinde bir miktar düşmeler olur. Fakat son yıllarda tekerrürler arttı. Bu yıl sıra dışı bir kuraklık var. İşte bu ekstrem durum büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Hopa’da, Çayeli’nde, Rize’de birkaç kere olduğu gibi çok büyük seller ve taşkınlar yaşanıyor” dedi. Doğu Karadeniz’de içme suyunun tamamının yağışlardan elde edildiğini söyleyen Kurdoğlu, “Doğu Karadeniz’de akifer dediğimiz, toprak altındaki su depoları yok. Bütün Doğu Karadeniz olarak, Türkiye’nin önemli bir bölümü ormanlara ve dağlara muhtacız. Bizim suyu en iyi şekilde tutan ve filtre eden ormanlık alanlarımızı korumamız ve artırmamız lazım” diye konuştu.
RİZE