Amed Kadın Tiyatro Festivali’ne katılan yazar Süreyya Karacabey, kadın hareketlerinin eril düzenin araçlarını kullanmaması gerektiğini vurguladı
Amed Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Amed Şehir Tiyatrosu, Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) ile İVA Organizasyon öncülüğünde 5-10 Kasım tarihleri arasını kapsayan “Amed Kadın Tiyatro Festivali” ikinci gününde devam ediyor. Festivalde bu gün Süreyya Karacabey’in katılımı ile Jin Li Şanoyê Nê (Tiyatroda Kadın) başlıklı söyleşi gerçekleşti. Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan söyleşiye çok sayıda tiyatro sever katıldı.
Söyleşide söz alan Süreyya Karacabey, kadınların yaşamın her alanında mücadelelerini devam ettiklerini tiyatroda varlık düzenini hala devam ettiğini ifade etti. Karacabey, kadınların tiyatro deneyimlerinin çok öncesine dayandığını ancak asıl kadın tiyatrosu formunun 1970’li yıllarda başladığının ifade edilebileceğini dile getirdi. Kadın yazılarının hep daha yenilikçi ve iyi olmak zorunda olduğunu, çünkü bunun bir forma itiraz meselesi anlamını da taşıdığını söyleyen Karacabey, “Kadın hareketi, bir kurtuluş umudu dünyaya sunduğunda; eril düşünceyle örülmüş bir dünyaya karşı aynı şekilde o düzenin araçlarını kullanmamalıdır. Onların geleneksel kabullerini yapısızlaştırmak gerektiği için başka bir formla ortaya çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Söyleşide oyun yazarı Şenay Tanrıvermiş de kaleme aldığı “Ev Yapımı Eylem” adlı oyun hakkında öncesi, hazırlık süreci ve oyunun hikayesi üzerine anlatımlarda bulundu. Söyleşi, yazar Süreyya Karacabey’e plaket verilmesi ile son buldu.
Festival, yönetmen Berfin Zenderlioğlu’nun katılımıyla Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Kargeha Vegotina Çîrokan (Tiyatroda Hikâye Anlatıcılığı)” konulu atölye çalışmasıyla sürüyor.
Kaynak: MA