Karaburun’un yüzde 89’u RES şirketlerine lisanslanmış durumda. Bu işgale ek olarak meraları ve çayırları işgal edecek olan GES girişimine Kent Konseyi ve köylüler ÇED toplantısını yaptırmadı
İzmir’in Karaburun ilçesinde Öres Elektrik Şirketi’ne ait Salman Rüzgar Enerji Santrali’ne ek olarak kurulmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES) için yapılmak istenen halk toplantısını bölge halkı tepki göstererek yaptırmadı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılmak istenmesine karşı, Karaburun Kent Konseyi’nin çağrısıyla Parlak Mahallesi meydanında bir araya gelen yöre halkından hiç kimse toplantıya katılmayarak projeye tepki gösterdi. İtirazlar ve tepkiler üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tutulan tutanakta “Bölgede yoğun RES projelerinin olduğu GES projeleri ile kalan mera alanlarının da yok olacağı, faaliyetin istenmediği protestolarla yoğun bir şekilde dile getirilerek, halk bilgilenmek istemediği için toplantı alanında düzenlenen tutanakla alandan ayrılındı” denildi.
Karbon pazarına hayır!
Köy meydanında “Karaburun’a iyi bak, kulak ver, yaşat” ve “Bunun adı temiz enerji değil talan” pankartları açan köylüler, “ÖÇKA Ya Rağmen Bu Ne İştir”, “Meramıza Dokunma”, “Küresel Karbon Pazarı’na Hayır” dövizleri taşındı. Karbon ticaretine yapılan vurgu dikkat çekiciydi. İklim kriziyle mücadele etmek amacıyla olduğu iddia edilen, karbon ticaretinin bir oyun olduğunu, bunun sermaye için yeni bir yağma süreci olduğunu gösteren Karaburunlular yeni bir mücadele yolunu açmaları açısından tepkiler çok önemliydi. Bölgenin 2019 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edildiğini aktaran Kent Konseyi üyesi Mustafa Özer, “Hala firmalardan proje başvuruları alınıyor. Neye dayanarak? Yarımadayı ÖÇKB ilan ederken amaç korumak mıydı? Yoksa yok etmek mi? Hangisi?” diye sordu.
Yüzde 89’u işgal altında!
Özer, “Karaburun yüzölçümünün yüze 89’u 7 proje sahası olarak RES firmalarına tahsisli. RES türbinleri, toplam yüzölçümü 484 km2 olan yarımada üzerinde yaklaşık 430 km2 ‘lik bir alana yayılmış durumda ve mevcutta 140 RES türbini bulunmakta. 753 hektar tarım ve mera alanının GES ve RES’lere açılmak istendiğini söyleyen Özer, gES projesinin verimli meralar ve çayırlık alanlar üzerinde, flora ve fauna açısından önemli biyolojik çeşitliliğe sahip ve ekosistem açısından hassas bölgeler içinde yer aldığına dikkat çekti.
EKOLOJİ SERVİSİ