Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalarda ölü sayısı artıyor. Dağlık Karabağ yönetimi, ‘Bize karşı sadece Azerbaycan değil, Türkiye de savaşıyor’ açıklaması yaptı
Dağlık Karabağ’da Ermenistan ordusu ile Azerbaycan ordusu arasında pazar günü başlayan çatışmalar şiddetlendi. İki ülke de cepheye ağır silahlar konuşlandırdı. Dağlık Karabağ (Artsakh) Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan düzenlediği basın toplantısında sadece Azerbaycan değil Türkiye ile de savaştıklarını söyledi. SOHR, çatışma öncesi Suriye’den savaşçı taşındığını rapor etti. Savaşın yoğunlaştığı Dağlık Karabağ’da çatışmaları durdurumak için Rusya, ABD, AB ülkelerinin çağrıları ve yoğun telefon trafiği henüz etkili olmadı. Azerbaycan Meclisi pazar günü ülkenin bazı şehir ve bölgelerinde sıkıyönetim uygulanmasına ve tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verirken Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Fizuli ve Cebrayil’deki bazı köylerin ele geçirildiğini söyledi. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vagif Dargahlı, BBC Azerbaycan’a yaptığı açıklamada, Fizuli’nin Garakhanbeyli, Garvand, Goradiz, Yukarı Abdurrahmanli ve Cebrayil’in Büyük Mercanlı ve Nüzgar köylerinin Azerbaycan kontrolünde olduğunu söyledi. Azerbaycan’da Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya hesaplarına giriş kısıtlandı, hayli ağırlaştırıldı. Azerbaycan Türkiye haricindeki tüm ülkelere yurt dışı seferlerini de durdurdu. Dağlık Karabağ’ın başkenti Stepanakert’a da saldırı olması dikkat çekti.
‘Türkiye ile de savaşıyoruz’
Agos’un haberine göre Dağlık Karabağ Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan düzenlediği basın toplantısında sadece Azerbaycan değil Türkiye ile de savaştıklarını söyledi. Ermenistan Kamu Radyosu’a dayandırılan haberine göre Harutyunyan, “Güneyde başta Taliş olmak üzere mevzilerimizi kaybettik, onlarca kurban ve yaralı var. Sadece Azerbaycan değil, Türkiye de bizimle savaşıyor, Türk ordusunun elindeki modern silah ve teçhizat kullanılıyor. Mevzilerimizi kaybettik ama kesinlikle geri alacağız” dedi.
Harutyunyan bir açıklamasında da, “Azerbaycan F16 ve Türk İHA Bayraktar kullanıyor. Azerbaycan yalnız değil, Türkiye de var” diye konuştu. Ermenistan’ın resmi kayıp sayısı 31 olarak açıklandı. Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın temsilcisi Artsrun Hovhannisyan’ın paylaştıklarına göre, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nde 200 can kaybı yaşandı. Azerbaycan çok sayıda yerleşimi ele geçirdiklerini kaydetti. Karabağ’dan yapılan açıklamaya göre pazar günü kaybedilen bazı bölgeler pazartesi geri alındı.
Paşinyan: Önceden planlandı
Ermenistan, Azerbaycan’ın sivil tesisleri bombalamaya son vermeye mecbur edilmesi talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Ermenistan’da uygulanan sıkıyönetim ve seferberlik çerçevesinde 55 yaş ve altındaki yedek subay, erbaş ve er kadroları için seferberlik çağrısı yapıldı. Azerbaycan’da kısmi seferberlik ilan edildi. Ermenistan’ın Başbakanı Nikol Paşinyan Azerbaycan’ın başkent Stepanakert’i ve birçok sivil yerleşim yerini hedef aldığını kaydetti. Paşinyan “Azerbaycan liderliğinin son saldırgan açıklamaları, Türkiye ile büyük çaplı ortak tatbikatları ve sınır hattında uluslararası izleme taleplerinin reddi, bu saldırganlığın önceden planlandığını ve bölgesel barış ve güvenliğe karşı büyük ölçekli bir provokasyon teşkil ettiğini açıkça gösteriyor” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, “Ermenistan’ın saldırısının planlı olduğunu” savundu. Aliyev, “Karşı saldırının sonucu olarak işgal altındaki bir dizi Azeri yerleşim yeri özgürleştirildi. Başarılı karşı saldırımızın 30 yıldır süren işgale, adaletsizliğe bir son vereceğine inanıyorum” dedi. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır” dedi. Analist Silvia Stöber, “Türkiye ve Rusya, geçen yıllarda olduğundan daha fazla şekilde ihtilafa dahil olabilirler” yorumu yaptı.
SOHR: Suriye’den sevkiyat var
Ermenistan’ın Rusya Büyükelçisi Vardan Toghanyan, Türkiye’nin “Suriye’nin kuzeyinden yaklaşık 4 bin savaşçıyı Azerbaycan’a götürdüğünü”, Dağlık Karabağ’da savaştıklarını kaydetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) Türkiye’nin Azerbaycan’a Suriye’deki grupları taşıdığını duyurdu. SOHR haberinde “Çok güvenilir kaynaklar, Suriye Gözlemevi’ne Türkiye’den Azerbaycan’a Türk destekli gruplardan bir grup Suriyeli savaşçının geldiğini bildirdi. Bu yığın Türkiye’ye, Halep’in kuzeybatı kırsalındaki Afrin’den birkaç gün önce geldi. SOHR kaynakları, Azerbaycan’a gönderilmek üzere hazırlanan başka bir parti olduğunu doğruladı. 24 Eylül’de güvenilir kaynaklar SOHR’a, Türk hükümetinin, çoğu Sultan Murad ve El-Amshat fraksiyonlarından oluşan Türkiye destekli Suriye gruplarının 300’den fazla savaşçısını kuzeybatıdaki Afrin kantonunun köy ve kasabalarından taşıdığını bildirdi. Savaşçılar, 1.500-2.000 USD maaş karşılığında devletin sınırını korumak için Azerbaycan’a götürüldüklerini kendileri söylediler.”
Dünyaca ünlü reality şov yıldızı Kim Kardashian, Twitter’da Karabağ’daki Ermenilerin saldırıya uğradığını belirterek, “Bakü’ye saldırgan güç kullanımını durdurması için çağrı yapılmalı, Azerbaycan’a ABD askeri yardımı durmalı, Türkiye Bakü’ye silah ve savaşçı göndermemesi için uyarılmalı” dedi. Ermeni haber ajansına göre Suriye’den getirilenlerin 81’i öldürüldü.
Ateşkes çağrıları
BM, ABD, Rusya, Çin, NATO, AGİT ve Avrupa Konseyi’nden çatışmaları durdurma çağrısı geldi. ABD Başkanı Donald Trump, “O bölgede pek çok iyi ilişkimiz var. Bakalım durdurabilecek miyiz” yorumunu yaptı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de sivillere saldırıları kınayarak müzakerelere dönülmesi çağrısında bulundu. Guterres iki liderle de görüşecek. Çin dışişleri iki ülkeye diyalog ve itidal çağrısı yaparak, ‘barış ve istikrarın tüm tarafların çıkarına olduğunu’ vurguladı.
Nisan 2016 ve Temmuz 2020
Ermenistan ve Azerbaycan Mayıs 1994’te Karabağ Savaşı’nı sona erdirmişti. Ancak ateşkes bir anlaşmayla sonuçlandırılmadı. Türkiye ve Azerbaycan Dağlık Karabağı iç ve dış politikada tribün şekillendirmek için sürekli kullandı. Gerilim Dağlık Karabağ’da 2-5 Nisan 2016 Ermeni ve Azeri güçlerin çatışmaları (Dört Gün Savaşı) ile yeni boyut kazandı. Bu Nisan savaşında 350 kadar asker ve sivilin hayatını kaybettiğini tahmin ediliyor. Azerbaycan resmi olarak 30 askeri kayıp, Ermenistan resmi olarak 92 sivil ve asker kaybı açıkladı. 12 Temmuz 2020’de de Dağlık Karabağ’a uzak enerji koridoru denen, boru hatları ve teren yollarının geçtiği Tavush (Tovuz) bölgesinde çatışmalar başlamıştı. İki taraf da çatışmaları karşı tarafın başlattığını iddia etti.
DIŞ HABERLER