Torba kanun teklifi ile‘Varlık Barışı’nın süresi uzatıldı.Yurt dışından varlık getirenlere ve yurt içinde kayıtsız varlıklarını beyan edenlere ‘nereden kazandın’ sorusu sorulmayacak. Vergi avantajlarından yararlandırılacak
Ekonomik krize çare arayışında olan AKP’nin hazırladığı “torba kanun”un ilk bölümü Meclis’te dün kabul edildi. Yurt dışından altın, para, döviz gibi değerli varlıklarını getirenlere yönelik olarak hazırlanan “Varlık Barışı” uygulamasının süresi kanunla uzatılırken, bu varlıklarını getirenlere “nerede kazandın” sorusu sorulmayacak ve sadece yüzde 1 oranında vergi alınacak. Yeni düzenleme “ihtiyat akçesi” de kaldırıldı
Meclis’te “torba kanun” şeklinde hazırlanan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni görüşülmesine başlandı. Önceki gün yapılan oturumda teklifin 1. ile 17. maddelerini kapsayan 1. bölümü Genel Kurul’da oylanarak kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında “Varlık Barışı”nın uzatılması da var. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2019’a kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bunları serbestçe tasarruf edebilecek. Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin yüzde 1 oranında hesapladıkları vergiyi, vergi dairesine beyan edecek, aynı sürede ödeyecekler. Bu varlıklar, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan, kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 31 Aralık 2019’a kadar kapatılmasında kullanılabilecek.
Kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının, teklifin yasalaşmasından önce Türkiye’ye getirilmesi halinde, bu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla düzenlemeden yararlanılacak. Defter tutan mükellefler, Türkiye’ye getirilen varlıklarını, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dahil edebilecekleri gibi aynı varlıkları vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate almaksızın işletmelerinden çekebilecekler.
Kayıtsız varlıklar…
Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar için de 31 Aralık 2019’a kadar beyan süresi tanındı. Vergi dairelerine beyan edilecek bu varlıklar, aynı tarihe kadar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilebilecek. Bu takdirde, söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecek. Beyan edilen taşınmazların aynı sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının beyan tarihi itibarıyla alınmış olması ve ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla bu uygulamadan yararlanılabilecek.
Vergi incelemesi yapılmayacak
Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden yüzde 1 oranında vergi alınacak. Vergi, gider yazılamayacak, başka bir vergiden mahsup edilemeyecek, Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmeyecek. Bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Bu hükümden yararlanılabilmesi için bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin vergi vadesinde ödenecek, varlıklar bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilecek veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilecek. Cumhurbaşkanı, bu düzenlemedeki süreleri, bitim tarihlerinden itibaren 6 aya kadar uzatabilecek.
‘Kara para’ suçlaması Hem yurt dışından getirilecek varlıkların hem de yurt içinde kayıtlı olmayan varlıkların kaydedilmesinde “nereden kazandın” sorusunun sorulmayacak olması ve sadece yüzde 1 vergi alınacak olması tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzmanlar bu yolla gayrimeşru yoldan kazanılan varlıkların sisteme dahil edilmesiyle kara para aklamak isteyenlere fırsat doğacağı görüşünde.
EKONOMİ SERVİSİ