İklim değişikliği nedeniyle dağ buzullarında meydana gelen erime, İtalya ve İsviçre arasındaki sınırın değişmesine neden olurken, buna benzer durumların hem çevresel hem ülkeler arası siyasal sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuldu
Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisinin verilerine göre, 19’uncu yüzyılın ortalarından bu yana hem küresel ölçekte hem de Avrupa genelinde ciddi ve uzun süreli buz kütlesi kaybı yaşandı ve özellikle 2000 yılından bu yana buzul kütlesi kaybı artmaya başladı.
İki yılda yüzde 10 kayıp
Buzul kütlesinde rekor kırılan 2022 yılı dahil Avrupa Alpleri’ndeki buzullar son 2 yılda hacimlerinin yüzde 10’unu kaybetti. Buzullardaki erime, ekosistem bağlantılı birçok soruna yol açmasının yanı sıra İtalya ile İsviçre arasındaki sınırın Alpler’deki bölümünde birkaç metrelik değişiklik yapılmasını gündeme getirdi. İzmir Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, kuzey yarım kürede artan sıcaklıkların kış karının erimesinde etkili olurken, 1960’tan bu yana buzul alanlarındaki değişikliklerin iklim değişikliğinin bir etkisi olarak görüldüğünü ifade etti.
EKOLOJİ SERVİSİ