Rize’den Dağlık Karabağ’a birçok kentte aldığı maden ihaleleriyle ormanları, dereleri yok eden Cengiz Holding’in İzmir-Ödemiş’te yeni bir flotasyon ocağı açmaya çalışıyor. Küçük Menderes Havzası tarımı ve yeraltı suları tehlike altında
Cengiz Holding’e ait Eti Bakır, İzmir’deki tesisinin kapasitesini genişletmek için harekete geçti. Eti Bakır, Ödemiş’te yeni bir ocak açmayı planlıyor. Bunun Küçük Menderes en bereketli tarım havzasını tehdit ettiği kaydediliyor.
Rizenabız’ın haberine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Beydağ ilçesindeki ‘Halıköy IV.Grup (Antimuan) Yeraltı Maden İşletmesi, Zenginleştirme Tesisi Kapasite Artışı ve Mevcut Atık Depolama Tesisi’ ilgili yeni çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.
Hali hazırda antimuan madeni ve zenginleştirme (flotasyon) tesisi işleten Eti Bakır kapasitesini genişletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin istedi. Şirket, yıllık 28 bin 800 ton olan antimuan ocağının kapasitesini 50 bin tona çıkarmayı planlıyor.
ÇED sahası ise 31,3 hektara çıkacak. Hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılacak. Projenin halkın katılımı toplantısı ise 2 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Toplantının yeri ve saati ilerleyen günlerde duyurulacak. Küçük Menderes Ovası’nın yanı başına açılacak maden ocağının etrafı ise zeytinlikler, incir ağaçları ve tarım arazileri ile çevrili.
Çalışanları zehirliyor
Seramik ve cam sanayisinde, bazı askeri malzemelerin yapımında, ulaşım ve makine imalat sektöründe kullanılan ve zehirli bir metal olan antimuana fazla maruz kalan işçilerde zehirlenmelere sebebiyet verebiliyor.
Kimyasallar ve Küçük Menderes
Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, metallerin doğada çıkarılması sırasında ayrıştırmak kimyasalların kullanıldığını belirterek şunları söyledi: “Bunlar doğaya zarar veren maddelerdir. Antimuan bir ihtiyaçtır ama genel şablona bakacak olursa biz Küçük Menderes Havzsası’nda madenciliğin hiçbir türünü istemiyoruz çünkü Küçük Menderes en bereketli tarım havzası. Küçük Menderes Havzası bir koruma alanıdır. Bunun gündeme getirilmesi dahi hata.”
Yeraltı suları tehlikede
Yeraltı sularına olan etkilerine dikkat çeken Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı şunları dile getirdi: “Bir de yeraltı suları riske edilecek. Dosyada baktığıma göre patlatma yöntemiyle üretim yapılacak. Zaten Küçük Menderes Havzası’nda yanlış tarımsal planlama ve taş/maden ocağı işletmelerinden dolayı sular bitmek üzere. Siz bunun üzerine böyle 3-5 tane tesis daha koyarsanız tamamen bu bölgenin su kanallarını tıkamış olursunuz. ÇED Kanuna uygun olmayan bir tesise ne izin verilmeli ne de kapasite artışına gitmelidir. Tarım alanlarına, ormanlık alanlara, yerleşim yerlerine, su havzalarına ve kültür ve doğa varlıklarına zarar verebilecek bir işletmeye kimsenin çekincesi olmasın kesinlikle itiraz edeceğiz.”
İZMİR