Emekçi Kadınlar bu yıl ilk defa İşçi Kadın Kurultayı düzenleyecek. Nurten Karahancı, ‘Kapitalizm en çok kadın ve çocukları sömürüyor. Kurultayla sorunlarımıza çözüm bulacağız’ dedi
Necla Demir/İstanbul-MA
Emekçi Kadınlar (EKA), çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunları 10 Mart’ta düzenleyecekleri “İşçi Kadın Kurultayı”nda ele alacak. Altunizade’de bulunan Petrol İş Sendikası Genel Merkezi’nde yapılacak olan kurultaya, Türkiye’nin dört bir yanından işçi kadınların katılması bekleniyor. Çalıştığı işyerinde mobbing ve her türlü ayrımcılığa, emek sömürüsüne, işten çıkarılmalara maruz kalan kadınların kendi sorunlarını anlatacağı kurultayda, yaşanan krizle birlikte greve çıkan işçilerin deneyimleri de paylaşılacak. 1970 yılından bu yana kadın özgürlük mücadelesinde faaliyet yürüten kadınlar olarak ilk defa işçi kadın kurultayı düzenleyeceklerini söyleyen Emekçi Kadınlar’dan Nurten Karahancı, “İşçi sınıfı ve işçi kadınlar açısından onların örgütlülüğünü ileri düzeye taşıyacak bir deneyim olacağını düşünüyoruz. Buna bizi iten koşullar da ortada. Bu koşullar ve sorunlar sadece ev yaşamında değil aynı zamanda iş yaşamında da önümüze çıkıyor” dedi.
‘En çok saldırı bize’
Flormar işçisi kadınların direnişini de örnek olarak gösteren Karahancı, şöyle devam etti: “Eyleme çıkan çoğu işçi kadın. Kriz en çok kadın işçileri vuruyor. KEİG’in raporlarına da baktığınızda istihdamda işten çıkarılan kadınların daha fazla olduğunu görürsünüz. Kapitalizm, işçi çocuk ve kadınların emeğine dayanarak nasıl kendisini var ediyorsa, çöküşü de yine biz kadınlar ve çocuklar üzerinden olmalı. Çünkü en çok saldırıya biz maruz kalıyoruz. Bu açıdan işçi sınıfının kadınları olarak bu durumu kendiliğindenliğe bırakmamamız gerekiyor. Tüm bu süreçleri konuşmak için de böyle bir kurultayın verimli olacağına inandık.”
‘Sorunlarımız ortak’
Kurultaya katılacak olan kadınların işsiz kalmanın nedenleri ve koşullarını tartışacağını belirten Karahancı, “Fabrika, atölye, temizlik işçileri, daha küçük işyerlerinden daha büyük fabrikalara kadar yoğun bir faaliyet alanındayız. Grevdeki işçilerle görüşüyoruz. Onların sorunlarını dinleyerek kurultaya davet ediyoruz. Elimizde bir sürü veri oluşuyor. Sorunlar ortak. Herkes ‘erkek işçilerle aynı ücreti alamıyoruz’ diyor. İşyerlerinde mobbing uygulanıyor, ustabaşı, şef taciz ediyor, bu birçok sektörde yaşanıyor. Sonuca kavuşturmak da hepimize düşüyor. Bu kurultay sorunları çözüme kavuşturmanın bilincini de verecek bize” dedi.
Serbest kürsü
Kurultaya özellikle sorularını anlatmaları için işsiz kalan, işçi kadın örgütlenmesinde emeği geçen ve sendikalarda çalışma yürüten kadınları davet ettiklerini de sözlerine ekleyen Karahancı, “Kurultayda serbest kürsü olacak. Emekçi kadınlar kendi sorunlarını kürsüye çıkıp rahat rahat ifade edebilsinler diye onlara konuşmada sınırsız zaman tanıyacağız. Gün sonunda da bu sorunları bir çözüme ulaştırıp değerlendirmesini yapacağız. Bunu örgütlülüğe nasıl taşıracağımızı konuşacağız” diye konuştu.
Kurultaya davet
Kurultay’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sonrasında yapılmasının da ayrı bir önemde olduğuna değinen Karahancı son olarak, “Mart ayı çok yoğun ve dolu geçiyor. 8 Mart ile başlayan sürecin ardından kurultayımız var, sonra da Newroz. Mart ayı gerçekten isyan ve ayaklanma ayı. Baharı böyle karşılıyoruz. 8 Mart’ın önemi hepimiz için çok başkadır. Özgürlük, dayanışma, mücadele günüdür. O gün sokağa binlerce kadın çıkıyor ve o kadınların örgütlü bir güce dönüşmesi de çok önemli. Buradan greve çıkan, işyerlerinde sorun yaşayan, işinden çıkarılmış ve evine hapsolmak zorunda kalan tüm işçi kadınlara çağrı yapıyoruz. İşçi kadın kurultayına davet ediyoruz” diye konuştu.