Rusya’nın BMGK’deki vetosu nedeniyle Özerk Yönetim alanlarına açılan sınır kapıları insani yardımlara kapatıldı. Özerk Yönetim Sosyal Hizmetler Bürosu, Tıbbi yardımların yüzde 70 oranında azalabileceğine dikkat çekti
Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) vetosuyla Suriye’ye insani yardımların ulaştırılması kararı bir yıl yerine 6 ay uzatılabildi. Aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye’ye açılan sınır kapıları da insani yardımların geçişine kapatıldı ve sadece Türkiye’nin kontrolündeki kapılardan yardım yapılması kararlaştırıldı.
‘Tıbbi yardıma ihtiyaç var’
YPG ve YPJ güçleri 2013 yılının sonunda Til Koçber ilçesinde kontrolü sağladı. El Nusra’nın elinde bulunan Yarûbiyê sınır kapısı da YPG ve YPJ tarafından ele geçirildi. 2014 yılında BM tarafından gönderilen sağlık yardımı, Yarûbiyê sınır kapısından Özerk Yönetim alanlarına girmeye başladı. Yarûbiyê sınır kapısı görevlilerinin verdikleri bilgilere göre ayda ortalama 7 ile 9 kamyon tıbbi yardım bu sınır kapısından bölgeye gönderiliyordu.
Bu nedenle BMGK’nin almış olduğu Yarûbiyê sınır kapısının yardım geçişlerine kapatılması kararı, Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan halklar için ciddi etkisi olacak. Türkiye’nin saldırılarına maruz kalan Kuzey ve Doğu Suriye’de halkların tıbbi yardıma çok büyük bir ihtiyacı var. Özellikle kamplarda kalan göçmenler açısından çok ağır sonuçları olabilecek bir karar alındı. Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan 3 milyon insan bu karardan etkilenecek.
‘Binlerce göçmen etkilenecek’
Alınan kararla ilgili konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Sosyal Hizmetler Bürosu Eşbaşkanı Abdulqadir Muhed, alınan karar nedeniyle Hesekê bölgesine gelen tıbbi yardımların yüzde 70 oranında azalabileceğini söyledi. Muhed, diğer yandan Reqa (Rakka) ve Dêrazor bölgesine giden yardımların da yüzde 50 oranında alınan karardan etkileneceğini ifade etti.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Kuzey ve Doğu Suriye’ye açılan iki kapının insani yardıma kapatılmasının yüz binlerce göçmeni olumsuz etkileyeceğini belirtmişti.
HESEKÊ