Daha önce ‘Ayaklarını kırın suçu bana attın’ diyerek uyuşturucu ile mücadelede ‘çığır’ açan Soylu, bu kez ‘Metruk binaları yıkın. Kanun dinlemeyin’ dedi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adana Valiliği’nce düzenlenen ‘Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda uyuşturucu konusunda açıklamlarda bulundu. Sentetik uyuşturucu nedeniyle yaşanan ölümlerde Avrupa’da birinci sırada olan Türkiye’nin, aynı zamanda uyuşturucu koridoru olarak kullanıldığı belirtiliyor. Soylu, mücadele adı altında “kanunları dinlemeyin” talimatı verdi.
Uyuşturucu verileri
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den “uyuşturucuyla mücadelede baronlara dokunulmadığı” eleştirisine yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Onlar baron değil, balondur ve teker teker söndürmekte kararlıyız. 2017 yılında örgütlü şekilde uyuşturucu ticareti yapan gruplara yönelik 70, 2018’in 10 ayında ise şu an 68 operasyon yapıldı. Örgütlü en tepe noktasına ulaştığımız. 2017’den itibaren örgütlü uyuşturucu ticaretine bulaşmış 5 bin kişiye işlem yaptık” iddiasında bulundu. Uyuşturucu nedeniyle yılın ilk 9 ayında 228 kişinin hayatını kaybettiğini, 2017’de ise bu sayının 941 olduğunu belirten Soylu, “Tutuklu sayısı yüzde 8,5 artışla 19 bin 476 oldu. Bu yıl tutuklanan 19 bin 466 bin kişiden 16 bin 603 kişisi sadece sokak satıcılarıydı” dedi.
Kanun-kural yok
Türkiye genelinde 60 bin 503 metruk bina tespit ettiklerini belirten Soylu “Bu metruk binalar ya ehlileştirilmelidir veyahut da bir gece ansızın yıkılmalıdır. Sağına soluna hiç bakmadan. Bu konuda kanun, kural da dinlemeyin” açıklamasında bulundu. Soylu, daha önce “okulun çevresinde bir uyuşturucu satıcısını gördüğümüz zaman, beni ne kadar kınarlarsa kınasınlar, o uyuşturucu satıcısının ayağını kırmaya polis görevlidir. Suçunu bana atsın” demişti.
Uyuşturucuda Avrupa birincisi
Soylu, ciddi mücadele verdiklerini iddia etse de veriler tersini söylüyor. Herkes için Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, BM verilerine göre Türkiye’nin sentetik uyuşturucuyla ölümde Avrupa birincisi olduğunu açıklamıştı. Türkiye’de madde bağımlılığının büyük boyutlara ulaştığını kaydeden Dr. Rodoplu, “Madde kullanan kişi sayısında ciddi bir artış var. Özellikle sentetik uyuşturucu madde, yani bonzai kullanımı ve buna bağlı sorun yaşayan kişilerde ciddi artış var. Ayrıca bağımlılık yaşının çok düştüğünü görüyoruz. 11, 12, 13 hatta 10 yaşında madde bağımlılığı için hastaneye getirilen çocuklar var” dedi.
ADANA