‘Kanser tedavisi artık ücretsiz’ şeklinde basına yansıyan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıklamasının sanıldığı kadar ‘sansasyonel’ bir durum olmadığını belirten Prof Dr. Saip, hastaların bakım merkezleriyle ilgili bir gelişme olmadığına dikkat çekti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarının ardından en fazla ölüme sebebiyet veren hastalık olan kanser tedavisi, cerrahisi ve ilacına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesinin kaldırıldığının açıkladı. Bu gelişme medyaya “Kanser tedavisi artık ücretsiz” şeklinde yansıdı.
Ancak İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, söz konusu haberlerin sanıldığı kadar ‘sansasyonel’ bir gelişme olmadığını söyledi.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan Prof. Saip, Türkiye’de zaten devlet ve üniversite hastanelerinde kanser tedavisinden ücret alınmadığını hatırlattı ve kanser hastalarının bakım merkezleriyle ilgili herhangi bir gelişme olmadığına dikkat çekti.
Prof. Saip, kanser hastalarının en önemli ihtiyaçları arasında gördüğü bakım merkezleriyle ilgili herhangi bir gelişme olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Devletin en çok harcama yaptığı dönem hastalığın tekrarladığı dönem. Bu hastalara onkolojik destek verecek hastane pek yok. Bakım merkezleri de yeterli sayıda olmadığı için hastalara yakınları bakıyor. Onlar işlerinden çıkıyorlar, eve bağlanıyorlar ve bu hastalara bakıyorlar. Bakım merkezlerinin yaygın şekilde açılması lazım.”
Ne olmuştu?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Resmi Gazete’de yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin yeni düzenlemelerle kanser hastalarından artık hiçbir ücret alınmayacağını açıklamıştı.
Sarıeroğlu tarafından yapılan açıklamada, “Kanser tedavisi, cerrahisi ve ilacına ilişkin yani kanser hastalığına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesini kaldırdık. Vatandaşlarımızdan, hiçbir şekilde ilave ücret almayacak, vatandaşlarımız ceplerinden hiçbir ücret ödemeyecek” ifadelerine yer verilmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, düzenleme öncesi kanser cerrahisi için yılda 240 milyon TL ödeniyorken söz konusu düzenlemeyle bu ödemenin yılda yaklaşık 750 milyon TL’ye çıkartıldığının altını çizerek, toplam kaynak artışının 2,5 milyar TL olduğunu ifade etmişti.
HABER MERKEZİ