Kanal İstanbul ÇED raporunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı koruma kurullarının tarihi eser ve SİT alanlarına ilişkin uyarı yazılarının gizlendiği öğrenildi
DSİ’nin raporundan sonra İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun da Kanal İstanbul Projesi ile ilgili raporunun gizlendiği ortaya çıktı. Proje nedeniyle birçok tarihi eser ve SİT alanının risk altına gireceğine ilişkin tespitlere ÇED raporunda yer verilmedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Bölge Kurulu tespitlerinin sümen altı edildiğini bildirerek, “ÇED raporunda projeyle ilgili olumsuz görüş içeren kurum yazışmalarının saklanması, ‘ÇED Olumlu’ kararını hukuken sakatlamaktadır” dedi.
‘Tarihi eserler yok olabilir’ denilmiş
Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışmalı ÇED raporunda tarihi eser ve SİT alanlarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı koruma kurullarının uyarı yazılarının gizlendiği öğrenildi. İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 11 Aralık 2019 tarihinde hazırladığı ve ÇED raporunda yer almayan yazıda, Avcılar ve Küçükçekmece ilçeleri ile Küçükçekmece Gölü çevresinde yer alan tarihi eser ve SİT alanları sıralandı, bu alanlarla ilgili yapılacak çalışmaların risk arz ettiği ifade edildi. Raporda, Avcılar ve Küçükçekmece ilçelerinde yapılacak her türlü inşaat öncesinde kurulun görüşünün alınması gerektiği, aksi halde tarihi eserlerin yok olabileceği ve geri dönüşü olmayan zararların doğabileceği vurgulandı.
‘Derhal iptal edilmeli’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, nihai ÇED raporu incelendiğinde İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Kanal İstanbul’la ilgili görüşlerine yer verilmediğinin görüldüğünü bildirerek, “ÇED sürecinde bu hususların değerlendirilmemesi, dahası ÇED raporunda projeyle ilgili olumsuz görüş içeren kurum yazışmalarının saklanması, ‘ÇED olumlu’ kararını hukuken sakatlamaktadır. Bu kapsamda ÇED olumlu raporunun derhal iptal edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
İSTANBUL