KESK, TİS sürecinin Hakem Kurulu’na bırakılmasına karşı iş bıraktı. KESK’liler Kurul üyelerinin çoğunu hükümetin belirlendiğine dikkat çekti: Bu kuruldan emekçilerin lehine karar çıkmaz
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) milyonlarca kamu emekçisini ve emeklisini ilgilendiren Toplu iş Sözleşmesinin (TİS) Hakem Kurulu’na bırakılmasının ardından iş bırakma kararı aldı. Grev kararının ardından dün birçok yerde iş bırakan KESK’liler, hükümete, açlık ve yoksulluk sınırını hatırlattı. KESK’lilerin hazırladığı ortak basın metninde, “Açlık sınırının 2 bin 100, yoksulluk sınırının 6 bin 800 TL’yi aştığı, gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğu koşullarda, hükümet, 3 milyon kamu emekçisine, 2 milyon emekliye, aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklif etmiştir” denildi.
‘Hakkımızı istiyoruz’
Hakem Kurulu’nun tarafsız olması gerektiği belirtilen açıklamada, Hakem Kurulu üyelerinin çoğunluğunun hükümet tarafından belirlendiği vurgulanarak, “Böyle bir Hakem Kurulu’ndan kamu emekçilerinin lehine bir karar çıkmasını beklemek çok zordur” diye belirtildi. Açıklamanın devamı şöyle: “Evrensel, gerçek bir toplu pazarlık sistemi ile hiçbir ilgisi olmayan mevcut fason ‘toplu sözleşme’ sisteminde hepimizin kaybetmeye devam etmesi, kaçınılmazdır. Bu karanlık tablodan tek çıkış yolu, ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ diyenlere karşı ‘Geminin gerçek sahipleri olarak hakkımızı, emeğimizi, alın terimizin karşılığını istiyoruz’ diyerek tüm farklılıklarımıza rağmen birbirimize kenetlenmekten geçiyor.”
EKONOMİ SERVİSİ