Suriye’deki kamplar koronavirüs açısından büyük risk barındırıyor. Doktorlar, sağlıksız koşullara dikkat çekerken, Özerk Yönetim bölgesindeki kamp yöneticileri ise uluslararası desteğin yokluğundan yakınıyor
Doktorlar ve sağlık görevlileri, koronavirüsün halihazırda sağlık alt yapısı son derece zayıf olan Suriye’ye ulaşması halinde ülkenin kuzeybatısında, savaş yüzünden yerlerinden edilen insanların kaldığı kalabalık mülteci kamplarda büyük bir salgın yaşanmasından korkuyor. Reuters’ın haberine göre, doktorlar ve yardım çalışanları, şimdiye dokuz yıldır süren savaştan sonra sıradan hastalıkları bile tedavi etmekte dahi zorlanan hastanelerin, kamplarda koronavirüs salgınının patlak vermesi halinde bununla baş edemeyeceği konusunda uyardı.
İngiltere merkezli Islamic Relief Worldwide (IRW) adlı yardım kuruluşu, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’deki sağlık sisteminin de ‘çöküşün eşiğinde’ olduğu uyarısında bulundu. IRW’den yapılan açıklamada, “İnsanlar evsiz ve çatışma sonrası travmanın yanı sıra kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıklar muzdaripler. Halkın bağışıklık sistemleri yıllarca süren şiddet, yetersiz beslenme ve yoksulluk nedeniyle çöktü. Salgınlar için koşullar olgunlaştı. Bununla başa çıkacak kaynağımız yok” ifadeleri yer aldı. Öte yandan, Serêkaniyê ve Girê Spîli göçmenlerin yerleştirildiği Waşûkanî Kampı kapasitenin üstünde dolduğu için yeni gelen göçmenler Derîk’teki Newroz kampına yönlendiriliyor. Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarında Serêkaniyê ve Girê Spî’den yüz binlerce kişi göç etmek zorunda kalmış, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi göçmenleri yerleştirmek için Waşûkanî Kampı’nı açmıştı. Hesekê’de açılan kampa 9 binden fazla göçmen yerleşti ve kampta 1359 çadır kuruldu. Kampta insani yardımların yeterli olmaması ve kamp kapasitesinin dolu olması nedeniyle yeni göçmenler kampa alınamıyor.
Waşûkanî Kamp Yönetimi Eş Başkanı Xalid Xelo, kamptaki hizmet çalışmalarının da imkansızlıklar nedeniyle kısıtlı olduğunu, Özerk Yönetim ve Heyva Sor a Kurd’un imkanları dahilinde göçmenlere hizmet sunmaya çalıştığını belirtti. Tüm zorluklara rağmen kamptaki halkın direnişinde ısrarlı olduğunu vurgulayan Xalid Xelo, göçmenlere destek olmaları için yardım kuruluşlarına acil çağrı yapıyor. BM ise henüz bu kamplara statü tanımış değil.
SOHR: 4 yerde koronavirüs var
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Suriye hükümetinin kontrolü altındaki sağlık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Şam, Tartus, Lazkiye ve Humus gibi şehirlere yayıldığını bildirdi. SOHR, virüsle ilgili çok fazla vakanın bulunduğu, ölü ve karantina altına alınanların olduğunu bildirdi. SOHR tarafından aktarılan haberde virüsten etkilenen bölgelerdeki hastanelerin doktorlarının rejim yetkililerinden katı emirler aldığını, konuyla ilgili sessiz kalınması baskına maruz kaldıklarını ve virüsün yayıldığıyla ilgili konuşmaktan kaçınılması gerektiği yönünde baskı gördüklerini bildirdi. Suriye’de İranlıların ülke topraklarındaki bazı türbeleri ziyaret için giriş çıkışlara tanıklık ettiği biliniyor. Ayrıca İran güçlerine ek olarak aileleri de bölgede konuşlanmış durumda.
Hol Kampı’ndan yeni çıkışlar
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, “Dönüş Programı” çerçevesinde Hol Kampı’ndan 191 kişiden oluşan 13’üncü grubu da çıkardı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Hol Kampı Yönetimi’nin de koordinesiyle “Dönüş Programı” çerçevesinde kampta kalan ailelerin evlerine dönüşünü sağlıyor. Evlerine dönmek isteyen kamp sakinleri, gerekli prosedürlerin ardından bölgedeki kanaat önderlerinin vekaletiyle kamptan çıkarılıyor. Özerk Yönetim, 14 Şubat günü de 35 aileden oluşan 12’nci grubu kamptan çıkarmıştı. Hesekê’deki Hol Kampı’nda, büyük bir bölümü IŞİD’li aileler olmak üzere 66 bini aşkın kişi kalıyor.
DIŞ HABERLER