Kaliforniya’nın kuzeyinde hala etkisini sürdüren yangın şu ana kadar 44 kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken milyonlarca ağaçla birlikte birçok canlı türüde bu sonla karşılaştı. Bölgede şuan 228’den fazla kişinin kayıp olduğu ve ölü sayısının daha da artabileceği belirtiliyor. Malibu kıyılarındaki Woolsey Yangını’nda da 2 kişi yaşamını yitirdi, 435 yapı kül oldu. Yangın nedeniyle 200 bin kişi de evlerini terketmek zorunda kaldı.
San Francisco kentinin yaklaşık 300 km kuzeyindeki bölgede 7 bin 100’den fazla ev yok oldu. Yangının en fazla zarar verdiği yerlerden biri Paradise kasabası. Alevler bölgedeki evlerin neredeyse tamamını kül etti. 52 bin kişi için hala tahliye emri var. Güneydeki Woolsey Yangını’nın yüzde 30’u kontrol altına alınmış olduğunu ancak 57 bin yapının yangın yolu üzerinde olduğunu belirtiyor. Bölgede etkili olan sert rüzgarlar da bir başka endişe kaynağı.
Orman varlığı azalıyor
Türkiye’de orman yangınlarının birçoğu rantsal nedenlerle gerçekleşirken bir diğer neden ise askeri operasyonlar sırasında atılan bombalarla gerçekleşmekte. Askeri operasyonlarda yakılan ormanlarda ise hiçbir biçimde müdehale edilmesine izin verilmemesi ise dikkat çekici. 2018 yılı içinde dünyanın birçok bölgesinde miyonlarca hektar ormanda milyarlarca ağaç yanarken aynı zamanda ormanlar içinde yaşayan diğer calılarda ağaçlarla birlikte küle dönüştü. 2018’de dünyada yaşanan orman yangınlarında dikkat çeken ülkeler ise şunlar; Hindistan, Endonezya, Pakistan, Filipinler, Lübnan, Yunanistan, İspanya, Portekiz, Rusya, Amerika, Kanada ve Fiji’de milyonlarca hektar orman yanarak kül oldu.
İklim değişimi ve kuraklık
Küresel ısınmaya bağlı yaşanan kuraklıkların orman yangınları üzerindeki etkisi ise artarak devam edecek. İklim sorununa yönelik kapitalist devletlerin umarsamaz tutumu insanlığı yok olma sürecinin kıyısına taşıyor. Bugün dünya halkları “onun ormanı” diyerek farklı bir bölgede yaşananlara kulak tıkamasının önüne geçmek ve gezegenin her noktasında yaşanan ekolojik krizlere duyarlılık yaratmak acil bir durum olduğu bir gerçek.
Dünya üzerinde yaşanan orman yangınlarına yönelik duyarlılık farklılık gösteriyor. Örneğin Dersim ve diğer Kürt illerinde yaşanan orman yangınları askeri operasyonlar sonucu yaşandığı ve söndürülmesinin engellendiği bilinirken bu orman yangınlarına karşı bazı “çevreci” yapılar dahil gözler kapanıp görmezden gelinebiliyor. Orman yangınları tropikal bölgelerde doğal yangınlar nadir olarak çıkarken, ekstrem sıcaklıklar ve kuraklıkla bağlantılı olarak insan eliyle çıkan ya da çıkarılan yangınlar daha büyük pay sahibi.