Evin Abbasi, ‘kavramsal fotoğraf’ kategorisinde dünyanın en iyi 30 fotoğrafçısından biri oldu
Evin Abbasi’nin çalışmaları Asya Fotoğrafçılar Derneği tarafından uluslararası düzeyde bu yıl Kırgızistan’da düzenlenen festivalde ödüle layık görüldü. Evin Abbasi, ‘kavramsal fotoğraf’ kategorisinde dünyanın en iyi 30 fotoğrafçısından biri oldu. Sanatçının bu alanda sayısız ödülü bulunuyor.
Bane’nin Shui köyünde doğan Evin Abbasi, ilk ve orta öğrenimini Tahran’da tamamladı. Üniversite eğitimini ise Saqız’da bulunan Payam Noor Üniversitesi’nden hukuk alanında gerçekleştirdi. Ancak o, fotoğrafçılıkta profesyonelleşmeyi tercih etti. Evin Abbasi, çalışmalarını NûJINHA’ya anlattı.
Profesyonel olarak fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başlamasıyla ilgili Evin Abbasi, “2016 yılından bu yana ciddi ve profesyonel olarak fotoğrafçılıkla ilgileniyorum. Çalışma tarzım kavramsal. Ağırlıklı olarak kadın alanında çalışıyorum. Çalışmalarımın festivallerde öne çıkmasının nedeni, fotoğraf alanındaki çalışmalarımı güncel ve çekici kılan yeni fikirler ve çalışma yöntemlerindeki yeniliklerdir” şeklinde konuştu.
‘Tabular yıkıldı’
Kadınların bu meslekte de işlerini yaparken birçok zorlukla karşılaştıklarını dile getiren Evin Abbasi, kadınların bu alanda çoğalmasıyla birlikte bir yandan da tabuların yıkıldığını söyledi. Evin Abbasi, “Son dönemde Kürdistan toplumunda bu tabular yıkıldı. Önceleri kadının elinde bir fotoğraf makinesinin varlığı pek hoş karşılanmıyordu. Toplumdaki gelenek ve görenekler pek çok engel oluşturuyordu ancak artık kadınların bu alandaki faaliyetlerinin alanı biraz daha açılmış durumda. Pek çok aile hala kızlarının bu mesleği seçmesine engel oluyor. Mesleğin geleceğinin olmadığına inanılıyor ancak günümüz dünyası ses ve görüntü dünyasıdır ve bu meslekte yaratıcı kadınlar için büyük ve çekici fırsatlar bulunmaktadır. Tabii kavramsal fotoğrafçılık henüz yeterince bilinmiyor ve insanlar artık doğa fotoğraflarına daha fazla ilgi gösteriyor” diye ifade etti.
Ana tema kadınlar
Temalarının daha çok kadınlarla ilgili olduğuna değinen Evin Abbasi, şunları söyledi:
“Konularımın çoğunlukla kadın olmasının nedeni benim de kadın olmam ve bu toplumda yaşıyor olmamdır. Hukuk mezunuyum ve erkek kardeşin olmadığı bir ailede büyüdüm. Bu durumla her zaman çevremdeki insanların bana ve aileme farklı bakmalarına neden oldu. Tüm bu deneyimler benim farklı bir çalışma tarzına sahip olmamı sağladı. Fotoğrafçılık konularım ağırlıklı olarak kız kardeşlerim, mahalledeki kadınlar ve çevremdeki toplumdaki kadınlardır. Fotoğraflarımda izleyiciye doğrudan bir mesaj vermiyorum; daha ziyade her izleyici fotoğraflar hakkında kendi zihniyetine göre yorum ve fikir veriyor ve bu şekilde izleyicinin düşünme yolunu açıyorum.”
Farklı ülkelerde birçok uluslararası sergiye katılan ve her bir yarışmadan ödüllerle dönen Evin Abbasi, çalışmalarının daha fazla insana ulaşmasını istediğini belirtti.
TAHRAN