TJA aktivisti 8 kadının tutuklanmasına, kadın çalışmaları yürütmek, IŞİD protestoları ve bankacılık işlemlerinin olmaması gibi absürt gerekçeler gösterildi
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistlerine yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında 50 kadın hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında 29 Kasım’da Ankara, Mûş, Mêrdîn, İstanbul, Amed, Adana, Sêrt, Wan, Agirî, İzmir, Riha, Mersin, Dîlok ve Şirnex’te 57 adrese baskın yapıldı ve 21 kadın gözaltına alındı.
Gözaltına alınan kadınlar, polis otobüsüyle 36 saat süren yolculuğun ardından Ankara’ya getirildi. Ankara Emniyeti’nde işkenceye uğrayan kadınlar, işkence ve kötü muamele uygulamalarına karşı polise ifade vermedi. 4 gün sonra Ankara Adliyesi’ne çıkarılan kadınların savcılık ifadeleri alındı.
“Örgüt yöneticiliği” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 21 kadından Figen Aras, Mekiye Ormancı, Figen Ekti, Didar Çeşme, Bedia Akkaya, Hatice Güngör, Hülya Kınağu ve Gülistan Dehşet, tutuklanarak Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Yeliz Ayyıldız Kıyak, Hülya Taşar, Zekiye Güler, Sultan Esen, Meral Şimşek, Zeynep Boğa, D.A., Merve Tekin Demirel, Hazal Aras, Aysel Ceylan, Beritan Canyaş, Tamcihan Çelebi ve Amed’ten Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan Hatice Ay ise, mahkeme tarafından ev hapsi şartıyla serbest bırakıldı.
Aynı gizli ‘tanık’
Mezopotamya Ajansı’ndan Özgür Paksoy’un haberine göre, TJA aktivisti olmakla suçlanan kadınların, 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Kongreya Jinên Azad (KJA) üyesi olmaları, birbiriyle telefon görüşmeleri, HTS kayıtlarına dayandırılan baz birlikteliği, 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası’nda çelişkili beyanlarıyla bilinen Ulaş isimli gizlik tanık, açık tanık Merdan Rüştü Ovalıoğlu, Gül Tanrıverdi ve Sami Baran’ın beyanları, tutuklamaya gerekçe gösterildi.
Gizlik tanık Ulaş ve açık tanık Merdan Rüştü Ovalıoğlu’nun tüm kadınlarla ilgili “Kandil’de gördüm” şeklinde ifade vermesi dikkat çekti.
TJA ajandası dahi suç gerekçesi
TJA içerisinde kadın çalışması yürütmekle suçlanan Figen Aras, Kadın Akademisi üyesi olmasına rağmen kadınlara eğitim vermekle suçlandı.
Mekiye Ormancı’nın, Amed ve Wan’da kadın çalıştayları ve konferanslarına katılması, davet üzerine İsveç’te katıldığı bir konferansta kadın katliamlarına dair değerlendirmeleri suça konu edlildi.
Bedia Akkaya’nın ise tutuklanmasına, evinde TJA’ya ait ajandanın bulunması gerekçe olarak gösterildi.
Bankacılık işlemi olmaması suç!
KJA ve TJA’da çalışma yürütmekle suçlanan Hülya Kınağu’nun, benzer suçlamaların yanı sıra IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları sırasında Suruç sınırında protesto eylemlerine katılması suçlama konusu yapıldı. Kınağu’nun bankacılık işlemlerinin bulunmaması, tutuklamaya gerekçe olarak gösterildi.
Gülistan Dehşet yönünden de gizli ve açık tanık beyanlarının yanı sıra IŞİD saldırılarını protesto etmesi “örgüt yöneticiliğine” gerekçe gösterildi.
HABER MERKEZİ