‘İntihar’ denilerek görmezden gelinen kadın ölümlerine dair konuşan sosyolog Şengül Martı, ‘Kadınlar intihar etmeye zorlanıyor ve çaresizmiş gibi lanse ediliyor. Bunun adı cinayettir’ dedi
Geçtiğimiz yıl erkekler tarafından 440 kadın katledildi. Katledilen 440 kadının 131’i kayıtlara “şüpheli” olarak geçti ve failleri bulunmadı. “İntihar” adı altında görmezden gelinen kadın cinayetlerine dair örnekler artarken, birçok kadın da intihara sürükleniyor. Konuyla ilgili olarak Jinnews’e değerlendirmelerde bulunan Sosyolog Şengül Martı: “Kadın intiharları özellikle toplumsal baskılardan kaynaklıdır. Genelde ‘namus’ faktöründen kaynaklı intiharlar daha fazladır. Kadınlar intihar etmeye zorlanıyor ya da intihar süsü verilerek başka çaresi yokmuş gibi lanse ediliyor. Bunun adı cinayettir başka bir şey değildir. Çünkü bu durum kadının özgür iradesinin bir sonucu değildir” dedi.
‘En yüksek oran 15-24 yaş’
Kadın intiharlarıyla ilgili araştırmalara değinen Şengül Martı, şu bilgileri de paylaştı: “İntiharların yüzde 50’si bekar kadınlar tarafından gerçekleşiyor. Evli kadınlar ise yüzde 31’i oluşturuyor. Kadın intiharlarında en çok yaş ortalaması 15-24 yaş arasındadır. Tabiri caizse hayatının baharındayken yaşadığı travmanın üstesinden gelemeyip canlarından vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Diğer nedenler arasında kadının ailede fikirlerini dile getirmemesi, kendini ifade edememesi, okuyamaması, boşanma durumu kimi zaman kötü sonuçlara sebep oluyor. Çünkü toplumda barındırılmayacağını düşünüyor, ki öyle zaten. Bunun dışında kadının zorla evlendirilmesi, sevdiği kişiyle evlenmemesi, okuyup çalışma hayatına girememesi, aile içinde ve toplumda psikolojik ve fiziksel şiddet, bütün bu sebepler kadının ruhsal, sosyal dünyasını etkiler ve psikolojik sorunlar yaşamasına sebebiyet verir.” Toplumsal cinsiyet rollerinden arındırılmış, eşitliğin sağlandığı bir toplumda yaşanması gerektiğini vurgulayan Martı, “Kadın cinayetlerinin olmadığı bir toplum ve medeniyet diliyorum” diye konuştu.
VAN