25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında pek çok ilde etkinlikler düzenlendi. Kadınlar, her alanda artan şiddet ve gasplara karşı söz söylemenin önemine vurgu yaptı
Diyarbakır Çınar Belediyesi’ne bağlı Jinwar Kadın Merkezi, 25 Kasım dolayısıyla başlattığı çalışmalar kapsamında “İstanbul Sözleşmesi ve Kadına Yönelik Şiddet” konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer ve İHD yöneticisi avukat Gurbet Yavuz katıldı. Panelde ilk olarak konuşan Yüksel Aslan Acer, kadına yönelik şiddet konusunu ele aldı. Kadınların şiddete karşı sözlerini söylemesinin önemli olduğunu belirten Acer, “Kadınların şiddete karşı sözünü sakınmadan söylemesi önemlidir. Çünkü günümüzde şiddet çok vahşi yöntemlerle uygulanır hale geldi. Bu canice yöntemler toplumda derin bir yara açmış durumda. Yaşanan olaylar karşısında kadınlar olarak istesek de istemesek de empati kuruyor ve acı hissediyoruz” dedi. Şiddet türlerini tanımlayan Acer, kadınların ekonomik, psikolojik, fiziksel, cinsel, toplumsal birçok şiddetle yüz yüze olduğunu söyleyerek, şiddete karşı mücadele edebilmek için öncelikle şiddet ve çeşitlerinin farkına varılması gerektiğini ifade etti. Şiddetin ekonomik, psikolojik, fiziksel, cinsel şiddete dayalı bir eylem olduğunu ifade eden Acer, kamusal ve özel yaşamda kadınların maruz kaldığı şiddet boyutlarının da giderek arttığını belirtti.
Avukat Gurbet Yavuz da İstanbul Sözleşmesi’ni ve sözleşmede yer alan haklarla ilgili konuştu. Yavuz, İstanbul Sözleşmesi’nin yasal çerçevede kadınlara birçok hak tanıdığını ancak uygulamada sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Yavuz, uygulama sıkıntılarına rağmen kadınların hukuki yolları zorlamaları gerektiğini belirterek, şiddetle karşı karşıya kalan kadınların İstanbul Sözleşmesi kapsamında koruma, sığınma, avukat gibi birçok talepte bulunabileceğini söyledi. Yavuz, İstanbul Sözleşmesi’nde yer alan birçok maddenin kadınların lehine olduğunu ve umutsuzluğa kapılmamaları gerektiğini söyledi. Panelin sonunda kadınlara, “Şiddet nedir? Şiddete karşı haklar nelerdir?” soruların yanıtlarının yer verildiği kitapçıklar dağıtıldı.
Erkek-devlet şiddeti tartışıldı
HDP Muş Kadın Meclisi, Bulanık’ta panel gerçekleştirdi. Panele sosyolog Neslihan Şedal, Bulanık Belediye Eşbaşkanı Eylem Saruca ve HDP Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyeleri de katıldı. “Erkek Devlet Şiddetine Karşı İsyandayız” yazılı pankartının yer aldığı panel, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler adına yapılan saygı duruşunun ardından başladı.
Panelde sosyolog Şedal, TJA’nın “Değişim ve Özgürlük İçin Sen de Ayağa Kalk” kampanyasına değindi. Şedal, “TJA’nın 6 aylık eylem ve etkinlik planı vardı. Kasım ayı da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ayıydı. Bu kampanya çerçevesinde birçok yerde farklı şekillerde eylem, seminer ve paneller düzenlemektedir. Bugün de Bulanık’tayız. Sizlerle burada olmak çok anlamlı” dedi. Şedal devamında 25 Kasım’ın tarihçesinden ve öneminden söz etti.
Kozik’i izlediler
Van’da da TJA tarafından düzenlenen, kadın konulu “Kozik” adlı oyun Mencel Tiyatro salonunda kadınlar için sahnelendi. Oyuncu Dılvin Abi, 25 Kasım’ın önemine vurgu yaparak, “Bu oyun şiddet gören kadınları konu alıyor. Kadınlar için ne kadar önemli ve güzel sözler söylersek söyleyelim hep yetersiz kalıyor” dedi. Adalet Ağaoğlu’nun 1971’de yazdığı “Kozalar” oyununun Kürtçesi olan “Kozik” oyunu kadınlara keyifli anlar yaşattı. Dışarıda gelişen olaylara “Kör, sağır ve dilsiz” rolü oynayan 3 kadının bir salon içerisinde geçen anlarını ve hayali korkularını konu alan oyun, kadınlar tarafından beğeni topladı.
KADIN SERVİSİ