Diyarbakır’da bir operasyonla gözaltına alınan kadın hakları savunucuları ile Kürt siyasetçilerden 6’sı ‘adli kontrol’le serbest bırakılırken, 12 kişi ise tutuklandı. HDP’li vekil Semra Güzel, operasyon için ‘Kadın mücadelesine darbe’ değerlendirmesinde bulundu.
Nevin Cerav
Diyarbakır’da 22 Mayıs sabahı başlatılan bir soruşturma kapsamında aralarında Barış Annesi Havva Kıran, Rosa Kadın Derneği ve Tevgera Jinen Azat (Özgür Kadın Hareketi-TJA) yöneticileri ve siyasetçilerin de olduğu 18 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan ve Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilen 18 kişiden Nevriye Çur, Ayla Akat Ata, Zelal Bilgin, Nazire Tosun, Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran ile Bağlar Belediye Meclis üyesi Hüseyin Herman yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, derneğin kurucu üyesi Narin Gezgör ve dernek yöneticisi Fatma Gültekin, TJA aktivisti Gülcihan Şimşek, DBP’nin eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP MYK üyesi Özlem Gündüz, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı, Bağlar Belediyesi Meclis üyeleri Gönül Aslan ile Veysi Kuzu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Sevim Coşkun, HDP üyesi Mehmet Ali Altınkaynak, ve Kürt siyasetçi Celal Yoldaş ise tutuklandı.
Kadın Derneğine baskın
Polis, üye ve yöneticilerini gözaltına aldığı Rosa Kadın Derneği’nin Kayapınar ilçesindeki binasına baskın düzenledi. Anlaşılmayan bir şekilde yapılan baskında polisin kadın derneğinin kapısını kırarak içeri girmesi dikkat çekti. Dernekteki tüm evraklara ise el konulduğu öğrenildi. Rosa Kadın Derneği, polis baskını ile yapılan gözaltıları sosyal medya hesabı üzerinden şu şekilde duyurdu: “Kadınların şiddete maruz kaldığı bu ortamda bizler derneğimizi kurduğumuz günden bu güne hiç durmadan çalıştık ve mücadele ettik. Bu gün de derneğimize karşı yapılan bu hukuksuz uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Kadına ve kadın mücadelesinin kazanımlarına yönelik erkek egemen sistemin baskı ve yok etme siyasetine boyun eğmeyeceğiz ve mücadelemize daha güçlü devam edeceğiz. Tüm kadın kurumlarını Rosa’yla dayanışmaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!”
Özgür Kadın Hareketi (TJA) da gözaltılara dair açıklama yaptı. TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, üyelerine yönelik gözaltıların operasyon değil darbe olduğunu söyledi.
Kadın örgütlerinden tepki yağdı
Baskın ve gözaltılara karşı kadın örgütleri ve geniş kesimlerden büyük tepki geldi. Türkiye’nin her yerinden çok sayıda kadın örgütü sosyal medya hesaplarından açıklama yaparak, Rosa Kadın Derneği üyeleri ve TJA aktivistlerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Başta Kadınlar Birlikte Güçlü oluşumu olmak üzere aralarında Ankara Kadın Platformu, Bodrum Kadın Platformu, Mor Çatı, Filmor, Adana Kadın Platformu, Dersim Kadın Platformu, Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bileşeni bağımsız kadın örgütleri baskın ve gözaltıları eleştirdi ve gözaltına alınan kadınların serbest bırakılmasını istedi. Siyasi partilerden kadın siyasetçilerin de tepki gösterdiği gözaltılar için sosyal medyada da “Kadın mücadelemiz yargılanamaz” etiketiyle eylem yapıldı.
Niye Gülistan’ı soruyorsunuz!
Rosa Kadın Derneği, TJA ve siyasetçilere yönelik operasyonu HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’e sorduk. Güzel, soruşturmanın gerçek bir gerekçesi olmadığını, soruşturma dosyasının boş bir dosya olduğunu söyledi. Güzel, “Herkese farklı sorular sormuşlar. Mesela Narin Gezgör Ceylanpınar Eşbaşkan adayımızdı. Ona ‘Tanıtım toplantısına neden katıldın’ diye sorulmuş. Yani düşünün, kadın adayımızın kendisini tanıtmak için düzenlenen toplantıya neden katıldığı sorulmuş. Rosa Dernek Başkanı Adalet Kaya’ya, ‘8 Mart’ı neden kutluyorsunuz? Gülistan doku nerede diye niye soruyorsunuz’ benzeri şeyler sorulmuş. Yani bu sorularla bir nevi gerekçe yaratılmış, dosya tamamen boş bir dosya aslında” şeklinden bilgiler aktardı.
Yasal çalışmalar soruldu
Diyarbakır’daki bu operasyonun daha çok kadın mücadelesine karşı yapıldığını dile getiren Güzel, genel itibarıyla kadınların yürüttüğü çalışmaların, etkinliklerin soruşturmaya gerekçe gösterildiğini aktardı. Güzel, “Gayet yasal olan çalışmalar, mesela 8 Mart. Yani tertip komitesi oluşturuluyor, gün alınıyor, miting alanı belirleniyor, izin alınıyor ve yapılıyor. Ama buna rağmen neden ‘8 Mart kutladınız, diye sorabiliyorlar. Mesela Havva anaya Tabip Odası’nın barış, dostluk, demokrasi ödül törenine neden katıldınız sorusu sorulmuş. Bu ödül töreni basına da yansıdı, tamamen yasal. Yani bir nevi doldurulmaya çalışılmış dosya” şeklinde konuştu.
‘İstismar affı için yapıldı’
Güzel, önemli bir noktaya daha değinerek, bu operasyonun iktidarın bayramdan sonraya yetiştirerek çocuk tecavüzcülerine af getirmeyi düşündüğü düzenleme ile ilgili olduğuna da dikkat çekti. Güzel, “Yakın zamanda kadınlar çocuk istismarcılarına getirilmek istenen af düzenlemesine karşı alanlardaydı. Kadınlar bu konuda kararlıydı ve bu af yasasını Meclis’e asla getirtmeyeceklerini söylüyordu. Bir anlamda bu mücadeleye yönelik yapılan bir darbe olarak düşünüyorum bu operasyonu” dedi.
‘Mücadeleye sahip çıktılar’
Rosa Kadın Derneği’nin kadına yönelik şiddete, cinayetlere ve çocuk istismarına karşı çalışmalar yürüttüğünü ve bunun Diyarbakır ile sınırlı kalmadığını söyleyen Semra Güzel, “Rosa Kadın Derneği, şiddet gören kadınlardan, sadece Diyarbakır’dan değil Trabzon’dan da başvuru alan bir kadın kurumu. Dernek kapısı kırılarak içeri girildi ve o kadın dosyalarına da el konuldu. Bu bir suçtur. Aynı zamanda bu operasyon ‘kadın şiddetinin, katliamlarının önünü açacağız’ mesajıdır. Yine cinsel istismarcılara af çıkarmak için ısrarlı olduklarının mesajıdır. Ama tüm Türkiye’den kadın örgütleri yapılana tepki göstererek hem Rosa Kadın Derneği’ne hem de kadın mücadelesine sahip çıktı. Bu çok olumlu bir durumdur” şeklinde konuştu.