Kadınların cinsiyet ayrımcılığına yönelik mücadelesi dünyanın her ülkesinde güncelliğini koruyor. Özellikle, karar alma mekanizmalarında kadın temsiliyet oranlarının artması kadın örgütlerinin baş gündemlerinden biri olmayı sürdürüyor. Kadınların siyaset alanında hangi ülkelerde daha güçlü olduğu konusuyla ilgili BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Kadınlar 17 Avrupa ülkesinde parlamentoların yüzde 30’dan fazlasını oluşturuyor.
2017’de dünya genelinde rekor sayıda kadın ülkelerindeki seçimlerde aday oldu. Ancak çok büyük bir değişim yaşanmadı. Meclis’e girmeyi başaran kadın sayısında Avrupa’da önemli mesafeler kaydedilse de, büyük kayıplar da oldu. Parlamentolararası Birlik (IPU) verileri kaydetmeye başladıkları 1997’den bu yana neredeyse tüm ülkelerde kadın milletvekili sayısının arttığını söylüyor.
20 yıl önce sadece İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve Hollanda’daki kadın milletvekili oranı yüzde 30’un üzerindeydi. 21 yıl sonra listenin başında İskandinav ülkelerini geçen Ruanda ve bazı Orta ve Güney Amerika ülkeleri var. Bolivya, Granada, Meksika, Nikaragua, Kosta Rika ve Küba yüzde 40’tan fazla kadın milletvekili oranıyla ilk 10’da. Türkiye’de, 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin sonuçlarına göre, Meclis’e giren 600 milletvekilinin 103’ünü kadınlar, 497’sini erkekler oluşturdu. Kadın temsiliyet oranı toplamda yüzde 17.1’de kaldı. Her fırsatta kadınlara, “Bu yükü birlikte kaldıracağız diyen” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi AKP, son seçimlerde sadece 53 kadın milletvekili çıkardı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Brüksel dönüşü uçağında yer verdiği gazetecilerin içinde hiç kadın gazetecinin olmaması da dikkat çekti.
HABER MERKEZİ