Kadınlar Birlikte Güçlü üyesi kadınlar 8 Mart’ın Hatay’da yaptıkları açıklamada, ‘Şehirleri birbirimizden aldığımız isyanımız, öfkemiz, cüretimiz ve neşemizle kurmak için buradayız’ dedi
Depremin ardından özellikle kadın örgütlerinin sahadaki çalışmaları devam ederken, kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için eylem takvimlerini açıklamaya başladı.
Çalışmalarının startını veren Kadınlar Birlikte Güçlü, Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Sevgi Parkı’nda açıklama yaparak, 8 Mart’ta dayanışmayı büyüteceklerini vurguladı.
Yaşımı yeniden kuracağız
Grup adına açıklamayı yapan Selver Büyükkeleş, yıkılan şehirleri ve yaşamı kadın dayanışmasıyla yeniden kuracaklarını, hiçbir yere gitmeyeceklerini söyledi. İktidarı şiddetin her türünü aklayan erkek adaletinden tanıdıklarını ifade eden Büyükkeleş, “Rant uğruna yaptığınız binalar binlerce insanın mezarı oldu. Biz kadınlar ise bu yıkıntıların arasında mücadelemizle, dayanışmamızla, isyanımızla yaşamı yeniden kuracağız. Bu şehirleri birbirimizden aldığımız isyanımız, öfkemiz, cüretimiz ve neşemizle kurmak için buradayız. İlk günden beri devletin üstlenmediği sorumluluğu il il, mahalle mahalle, üniversite üniversite ören biz feministler, sosyalistler, yurtseverler varız. Ne birbirimizden, ne örgütlü mücadelemizden vazgeçeriz” diye konuştu.
Talepler sıralandı
Büyükkeleş, devamında kadınların acil taleplerini şu şekilde sıraladı:
*Depremin 24’üncü günü olmasına rağmen şehirde hala elektrik ve su olmadığı için temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Bu yüzden ivedi bir şekilde şehre elektrik ve su verilmelidir.
*Tuvalet ve banyoların depremin ilk gününden beri olmaması özellikle biz kadınların ve çocukların sağlığını tehlikeye atmaktadır. Acilen salgınların ve genital hastalıkların çoğalmaması için şehrin dört bir yanında güvenli ve temiz tuvalet, banyolar kurulmalıdır. Halkın erişebileceği hastaneler açılmalıdır.
*Bu süreçte en temel ihtiyaçlarımızdan olan hijyen kitleri yaygın ve sürekli sağlanmalıdır.
*Yıkımların sürmesine rağmen hala çadıra ulaşamayan binlerce insan var. Halkın çadır ihtiyacı acilen karşılanmalıdır. Tüm ilçelerde, köylerde, mahallelerde güvenli prefabrik evler, barınaklar kurulmalıdır. Sosyal-kültürel-politik dokusunu bozmadan bizlerin özneliği ile yaşam alanlarımız yeniden kurulmalıdır.
*Bir gecede tek adamın kararıyla kaldırılan İstanbul Sözleşmesi başta deprem bölgeleri olmak üzere tüm ülkede uygulansın. Kadınların yaşadıkları yerlerde erkek şiddetine karşı kolayca ulaşabileceği merkezler kurulmalıdır.
*Yaşanan depremle birlikte eğitimin fiili olarak durdurulması en çok kadınları ve çocukları etkiledi. Şehirlerde acilen eğitim birimleri kurulmalıdır.
*Akıbeti belli olmayan ve verilmeyen çocukların isimleri ve yerleri derhal açıklanmalıdır. Bu süreçte tarikatlara ve yurtlara teslim edilen çocuklar acilen halkın şeffaflıkla erişebileceği güvenli yerlere yerleştirilmelidir.
*Cinsiyetçi iş bölümü ile kadınlara yüklenen bakım emeği yükü depremle beraber daha da artmış durumdayken acilen kolektif mutfak, kolektif çamaşırhaneler kurulmalıdır. Kreş ve yaşlı bakım evleri ivedilikle inşa edilmelidir.
*Depremin ve kötü yaşam koşullarının yaratabileceği travma sebebi ile kadınlara her çadır yada konteynır şehirde bir psikososyal destek çadırı/konteynırı mutlaka tahsis edilmelidir.
*Bu depremi katliama dönüştüren sermaye egemenliği ve onun bugünkü temsilcisi AKP-MHP iktidarı acilen istifa etmeli ve tüm kurumlar yargılanmalıdır.”
Adana Kadın Platformu da, yaptığı açıklama ile 8 Mart çalışmalarının startını verdi.
HABER MERKEZİ