Siyasi tutuklu Fecriye Benek’in ‘Masumiyet Utandı Kendinden’adlı romanı için imza etkinliği gerçekleştirildi. Benek’in kardeşi Meryem Benek, ‘Ben okurken kadının zılgıtıyla beraber gözyaşı dökmeye başladım. Kadının zılgıtında isyan var, direniş var’ dedi
Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Fecriye Benek’in “Masumiyet Utandı Kendinden” adlı romanı için imza günü gerçekleşti. Tevgera Jinên Azad’ın (TJA) 8 Mart etkinlikleri kapsamında Diyarbakır’da bulunan Lilav Kitabevi’nde düzenlediği imza gününe TJA’lı kadınların yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile birçok kitapsever katıldı. Kitabı Fecriye’nin adına ablası Meryem Benek, Ferda İldan, Elvan Koçer ve Emine Esmer imzaladı.
‘Mücadelesine devam ediyor’
Jinnews’inhaberine göre, imza etkinliğinde Meryem Benek, kardeşinden söz ederken çocukluk anılarından bahsetti. Kardeşinin mücadeleci ve fedakar biri olduğunu söyleyen Benek konuşmasına şöyle devam etti: “Fecriye uzun yıllardır cezaevinde. Daha önce de 93 yılında 9 yıl cezaevinde kaldı. Fecriye, kültür çalışmalarına çok önem verirdi ve bir gün mutlaka bir kültür kurumu açacağını söylerdi. Bu düşüncesi doğrultusunda cezaevinde 9 yıl kalıp çıktıktan sonra Cizre’de kültür çalışmaları başlatarak bir kültür kurumu açtı. Cizre zor bir yer olduğundan kaynaklı Fecriye bu çalışma için Cizre’yi seçti. Çünkü her zaman zorun peşinden giderdi. Şu anda da cezaevinde mücadelesine devam ediyor. ‘Masumiyet Utandı Kendinden’ İŞİD’in Şengal’e dönük saldırısını konu alan bir kitap. Ben okurken kadının zılgıtıyla beraber gözyaşı dökmeye başladım. Kadının zılgıtında isyan var, direniş var. Eminim ki sizler de gözyaşları eşliğinde okuyacaksınız.” Kitap imzalatmaya gelen kitapseverler Meryem ve Ferda ile fotoğraf çekti. İmza etkinliğine katılan kadınlar sık sık zılgıt çekti.
‘Eyyubi dönemine dikkat çekiyor’
Kürt yazar Osman Özçelik, Beyoğlu’nda bulunan Konoktiva Sanat Evinde, “Sêvdîn, Mîre Kela Rebetê” kitabının imza etkinliğinde okuyucuları ile bir araya geldi. İmza etkinliği öncesinde kitabını anlatan Özçelik, dört yıllık bir süre içinde çeşitli kaynaklardan faydalanarak, Ortadoğu ve özelde Kürtlerin yaşadığı coğrafyayı incelediğini söyledi. Bu doğrultuda bir aşk romanı ortaya çıkardığını ifade edene Özçelik, yazma sürecinde Kürt geleneğinde özgün bir anlatıma sahip olan çiroktan (öykü) yolla çıktığını kaydetti. Özçelik, romanın Kürt tarihinde önemli yerde bulunan Selahattin Eyyubi döneminde geçtiğini belirterek, o dönemde yaşananlara dikkat çekmek için kitabı kaleme aldığını söyledi. Etkinlik yapılan konuşmalar sonrasında soru cevap bölümü ile sürdü. Daha sonra Özçelik kitabını okuyucuları için imzaladı.
DİYARBAKIR