Dilgeş Aryen
Bin yıllar boyunca köleliğe karşı mücadele eden kadınlar giyotinlerde, cadı mahkemelerinde katledildi, toplumdan dışlandı, recm edildi. Ancak en ağır işkence ve saldırı koşullarına karşı direnerek özgürlük ırmağının en gür en coşkulu sesi oldu. New York’ta bir fabrikada kadın işçilerin başlattığı isyan kadınların özgürlük, eşitlik ve adalet arayışlarının miladı oldu. İsyanı devralan kadınlar, bugün Ortadoğu’da, Avrupa’da, Asya’da, Amerika’da, Afrika’da IŞİD’e, erkek devlet hegemonyasına, iktidara, sömürüye, faşizme, ötekileştirilmeye, katledilmeye, cinsel saldırıya karşı başkaldırıyı, direnişi, mücadeleyi örgütlüyor. Kadının özgürlük meşalesi elden ele dolaşıyor. Kuşkusuz Kürt kadınının özgürlük arayışı ve mücadelesi de özellikle Kuzey Suriye şahsında tüm dünya kadınlarına ve kadın özgürlük mücadelesine yol gösteriyor.
Şehirlerde isyana dönüştü
8 Mart’ı her yıl büyük bir coşkuyla, renkleriyle tüm engellere rağmen meydanlarda kutlayan Kürt kadınları açısından da bugünün ayrı bir önemi var. Dili, kimliği kabul edilmeyen bir ulusun kadınları olarak iki kez sömürüye, baskıya maruz bırakılan Kürt kadınlarının bu günü yüz binlerce kadınla alanlarda kutlaması kolay olmadı. Gözaltına alınan, tutuklanan, katledilen, evleri, köyleri yakılarak topraklarından edilen, çocuklarını kaybeden Kürt kadınları baskılara rağmen tek bir gün geri adım atmadı.
Kobanê’nin ölümsüz ismi: Arin
Özgürlük mücadelesinin gelişmesi ve ideolojinin daha kapsamlı yorumunun yapılmasıyla açığa kadın özgürlük mücadelesi yıllar geçtikçe kendi öncülerini yarattı. Kürdistan özgür kadın hareketinin öncüleri Hanımların, Saraların, Sakinelerin, Zilanların, Berîtanların, Viyanların ardılları teslimiyete karşı direniş çizgisini bugünlere taşıdı. İnsanlık düşmanı IŞİD vahşetine karşı sergilediği görkemli direnişle zaferin sembolü haline gelen YPJ Takım Komutanı Dilar Gencxemîs (Arîn Mîrkan), Kobanê direnişinin 20’nci günü olan 5 Ekim 2014 tarihinde Miştenûr (Arîn Mîrkan) Tepesi’nde gerçekleştirdiği fedai eylemle ölümsüzleşti.
Afrin’de yanan ateş: Avesta
Türkiye ve bağlı grupların saldırılarına karşı Afrîn’in Cindirêsê ilçesine bağlı Hemamê köyünde yaşanan çatışmalar sırasında YPJ’li Avesta Xabûr, eylem gerçekleştirdi. Eylemin ardından saldırıların geri püskürtüldüğü açıklandı. Kürt kadınlarının dilden dile yayılan direniş çizgisi faşizme ve ırkçılığa en güçlü cevabı verirken, özgürlük ateşinin harı toprağı sarmaya devam ediyor.
Varoluşun mücadelesi
Rojava’da kadın direnişinin alın teriyle, emeğiyle büyüyen özgürlük çiçeği şimdi bir baştan bir başa sarıyor Kuzey Suriye’nin her sokağını, her mahallesini, her kasabasını, her köyünü. Kürt kadınlarının 8 Mart’a armağanı olan Kuzey Suriye Kadın Devrimi kendi öncülerini yaratmaya devam ederken, direnişin sürdüğü şu saatlerde, mevzilerde, cephede, köylerinde, evlerinde, sokaklarında, direnen kadınlar özgürlük devrimin tarihine not düşmeye devam ediyor.
Özgürlüğün filizlendiği yer: Rojava
İnsanlık tarihi ateşin sırrına erenlerin tarihidir. İşte Rojava bu ateşin tam ortasındadır. Kadınların ektiği özgürlük tohumlarının filizlendiği yerdir Rojava. Rojava’da kadın direnişinin alın teriyle, emeğiyle büyüyen bu filiz şimdi bir baştan bir başa sarıyor Kuzey Suriye’nin her sokağını, her mahallesini, her kasabasını, her köyünü. Yıllarca Baas rejiminin baskısı altında yaşayan Suriye halkları, şimdi tarihin en büyük direnişinin bir parçası.
İlk kez kadın devrimi yazıldı
Bir yandan 19 Temmuz 2012’de demokratik özerklik temelinde başlatılan inşa çalışmasını yürüten Rojavalılar bir yandan da insanlık için onur savaşını verdi. Ermeni, Asuri, Arap ve Süryanilerinde yer aldığı kurumlaşmalarda adım adım inşa çalışmaları başladı. Kadınlar öncülüğünde oluşturulan bu sistem tüm dünyaya “Rojava Devrimi Kadın Devrimidir” diye yankılandı. Bin yıllardır boyunca erkek egemen zihniyete karşı verilen kadın mücadelesini işleyen tarih sayfaları ilk kez kadın devrimini yazdı.
IŞİD’in kırılmasına öncülük ettiler
Kuzey Suriye Demokratik Özerklik Yönetim sistemlerinde de kadınlar, bir iktidar aracı olmanın ötesinde güvenlik ve özsavunma alanında önemli adımlar attı. Özellikle de YPJ’nin kurulmasından sonra bu güç, toplumun savunulması için önemli rol oynadı. Kadınlar, Kuzey Suriye’de kendi savunma sistemlerini kurarak, kadına yönelik şiddetin önüne geçti. Aynı zamanda da IŞİD’in kırılmasında da tarihi bir rol oynadı. Kuzey Suriye’nin kentlerinde demokratik özerk yönetimlerin ilanından sonra kadınlar yönetimin tüm kurumlarında aktif bir şekilde yer aldı ve bu sistemin yürütülmesinde rol sahibi oldu.
Özgürlük eylemcisi: Viyan Soran
2 Şubat 2006 tarihinde Medya Savunma Alanları’na bağlı Haftani’nde gerçekleştirdiği fedai eylem sonucu yaşamını yitiren YJA Star Askeri Meclis üyesi Viyan Soran kod adlı Leyla Walî Hüseyin, 1981 yılında Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde dünyaya geldi. 1997 yılında Kürt özgürlük hareketine katılan Viyan, uzun yıllar içerisinde birçok çalışma yürüttü. 2006 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki baskı ve işkenceleri protesto etmek amacıyla bedenini ateşe verdi. Viyan eyleminden önce Güney kadınlarına hitaben yazmış olduğu mektupta bunun bir özgürlük eylemi olduğunu belirtir.
Eşitlik ve özgürlük mücadelesi
Güney Kürdistan Bölgesi’nde de Kürt kadınları rejime karşı örgütlenerek direşin ön cephelerinde yer aldı. 1990’lardan sonra peşmerge saflarında örgütlenen Güneyli kadınlar, faşist Baas rejimine karşı silahlandı. Sayıları 500’den fazla olan peşmergeli kadınlar, Güney Kürdistan Bölgesi’nin birçok şehrinde örgütleniyor. Erkek egemen zihniyetten kaynaklı kadın sorunun en çok yaşandığı yerlerden biri olan Güney Kürdistan Bölgesi’nde kadınlar, özgürlük ve eşitlik mücadelesini sürdürüyor.
Ezidî kadınlar örgütleniyor
IŞİD çetelerinin 2014 yılında Şengal’e yönelik saldırısının ardından Ezidî kadınlar da direnişe geçti. Katliamın ardından özsavunmanın şart olduğunu söyleyen Ezidî kadınlar, IŞİD tarafından esir alınan kadınların kurtarılması ve katledilen halkın intikamını almak için söz verdi. Yüzyıllardır direnen bir halkın ve inancın geleneğine sahip olan Ezidî kadınlar, özsavunmanın yanı sıra örgütlenme çalışmalarını da yürüttü. Açlık, susuzluk ve mevsimsel tüm zorlanmalara rağmen topraklarını terk etmeyen Ezidî kadınlar tarafından kurulan Şengal Ezidî Kadın Meclisi Ortadoğulu kadınlara büyük bir moral ve güç verdi.
Sesimi duyan var mı?
Dünya’da eşitlik, özgürlük mücadelesinde en ön saflarda yer almasına rağmen isimleri unutturulmaya çalışılan kadınlar direniş geleneğini bugünlere taşımayı başardı. Asya’dan Avrupa’ya Amerika’dan Afrika’ya her kıta da kadınlar, eşitlik, özgürlük mücadelesini bugünlere taşıdı. Bu mirası devralan kadınlar, bulundukları her alanda şiddete, cinsel saldırıya, eşitsizliğe karşı direnişleriyle günümüze kadar geldi. Rusya, Avustralya, Amerika ve Fransa gibi ülkelerde kadınlar her yıl 8 Mart’ta devraldığı mirasla taleplerini haykırırken, Yemen, Güney Sudan, Somali, Haiti, Nijerya ve Kamerun’da kadınlar yaşanan iç savaştan dolayı seslerini yükseltemiyor. Cinsel işkence ve katliamla karşı karşıya olan kadınlar, direnişlerde ön saflarda yer almalarına rağmen seslerini duyan yok. Her şeye rağmen kadınlar bulundukları her ülkede eşitlik ve özgürlük için direnişlerini alanlara taşıyor.