Diyarbakır Belediyesi meclis grubu sözcüsü Halime Bayram, kayyum atamalarının özelde kadın kazanımlarına karşı yapıldığını vurguladı. Bayram, ‘Kadınlar kazanımlarından vazgeçemeyecek’ dedi
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasına karşı tepkiler giderek büyüyor. Kayyumun yanı sıra 19 Ağustos’ta evlere yapılan baskınlarla yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan biri de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi HDP Meclis Grubu Sözcüsü Halime Bayram. Bayram, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermek üzere 27 Ağustos tarihinde gittiği Diyarbakır Adliyesi’nde polislerce gözaltına alınmış, 28 Ağustos’ta çıkarıldığı mahkemede ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakılmıştı.
‘Vazgeçmeyiz’
Kayyum atamalarını ‘iktidarın politik alanda kadını istememesi’ olarak yorumlayan Bayram, “Eşbaşkanlık sistemini istememek başta kadını istenmemektir” dedi. İktidarın “Kadın da olsa çocukta olsa gereken yapılacaktır” sözleri ile zihniyetini teşhir ettiğini belirten Bayram, “Bu zihniyet 17 yıl değil 27 yıl dahi kalsa Kürt halkı, Kürt kadınları ve kazanımları üzerinde hiçbir şekilde kendini kalıcı kıldırtmayacaktır. Kürt kadınları kazanımlarını teslim etmeyecektir. 12 Eylül darbesinde Esat Oktay’ın işkencelerinden geçmiş olan Gültan Kışanak örneği var. Bu gelenekten gelen kadınlar olarak her gün sokaklarda 70-80 yaşlarındaki kadınlar sürüklenirken, o kadınların çocukları olarak bu memlekette davayı bırakmanın mümkünatı var mıdır?” sözlerini ifade etti.
‘Kolay kazanmadık’
Kadın kazanımlarına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Bayram sözlerine şöyle devam etti: “Sokakta kendi haklarına sahip çıkmak, hukuk ve adaleti istemek, kazanımlarına sahip çıkmak terörize edilecek bir husus değildir. Kadınlar bu kazanımları kolay kolay elde etmediler. Bu kazanımlar 40 yılın öncesinde de yüzyıllardır verilen mücadelenin kazanımıdır. Kadın kurumları, kadın dernekleri, kadın politikaları müdürlüklerine saldırılıyor. Kadın örgütlülüğünü risk olarak görme var. Oysaki örgütlü olan yerlerde kendi ihtiyaçlarını giderebilen, kendi sorunları ile baş edebilen kadın toplulukları var. Kadını hiçbir yerde, hiçbir alanda istememek kadın kazanımlarına saldırı olarak kendini gösteriyor. 2016 yılında atanmış olan kayyum da ilk olarak kadın derneklerine, kadın kurumlarına saldırdı. Şu anda da gelen kayyumun ilk işi kadın alanına saldırı oldu. Bu da kadın düşmanlığından öteye geçmemektir. Siz kadın kazanımlarına karşı aldığınız güvenliği sokakta ölüm ile karşı karşıya olan kadınların öldürülmemesi için alın.”
Şehriban Aslan /Diyarbakır-Jinnews