24 Haziran seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, 600 milletvekili Meclis’e giriyor. 118 kadın milletvekili ile Meclis’in yüzde 17.5’i kadınlardan oluşuyor. HDP yüzde 37 oranıyla diğer partileri geride bırakırken, yüzde 6 ile en düşük oran İYİ Parti’nin oldu
Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimleri için milyonlarca seçmen sandık başına gitti. Sandıklar 08.00’da oy kullanımına açıldı, 17.00’da da kapandı. Oy kullanma işleminin sona ermesiyle oy sayımına geçildi. Seçime katılım oranı yüzde 86’yı buldu. Resmi olmayan sonuçlara göre, partilerin milletvekili dağılımına göre, AKP’den 295, MHP’den 49, CHP’den 146, İYİ Parti’den 43, HDP 67 vekil ile Meclis’e giriyor. Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde 600 vekil Meclis’e giriyor. Kadın milletvekili sayısının Meclis aritmetiğine göre oranı ise yüzde 17.5’de kaldı. Özellikle Kürt kentlerinde yaşanan ihlal, usulsüzlük ve baskılarla tarihe geçen 24 Haziran seçimlerinde kadın milletvekili oranları ile Türkiye yine sınıfta kaldı.
HDP diğer partileri
geride bıraktı Partilerin kadın vekil oranları ise şu şekilde: AKP’nin kadın vekil oranı yüzde 17, CHP’nin yüzde 13, MHP’nin yüzde 10, İYİ Parti’nin yüzde 6, HDP’nin ise kadın milletvekili oranı yüzde 37 oldu. HDP yine yüzde 37 ile kadın vekil oranında diğer partileri geride bıraktı.
AKP baraj altında kaldı
Yüzde 42.6 ile Meclis’e 295 milletvekili gönderen AKP, kadın temsiliyetinde baraj altında kaldı. AKP’nin 295 milletvekilinden sadece 39’unu kadın vekil oluşturuyor.
33 kentten kadın vekil çıkmadı
Kadın vekil çıkaramayan kentler şöyle: Adıyaman, Amasya, Artvin, Ardahan, Bilecik, Bingöl, Bayburt, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Dersim, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir,Karabük, Karaman, Malatya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Iğdır.
Rekor 7 Haziran’da kaldı
Daha önce 7 Haziran 2015 seçimlerinde 80 vekil ile Meclis’e giren HDP’nin milletvekillerinden 32’si kadındı. 1 Kasım 2015’te tekrarlanan seçimlerde 59 milletvekili çıkaran HDP’deki kadın vekil sayısı ise 23 olmuştu. AKP’den 41, CHP’den 20, MHP’den 4, kadın milletvekili Meclis’e girmeye hak kazanmıştı.
1 Kasım’da 76 vekile düşmüştü
1 Kasım 2015 seçimlerinde 550 milletvekilinden 76’sı kadındı. Bunların siyasi partilere göre dağılımı ise şöyleydi: AKP’den 31, CHP’den 20, MHP’den 4 ve HDP’den 32 kadın vekil Meclis’e girmişti. Meclis’in tek bağımsız kadın milletvekili ise CHP’den ihraç edilen Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’ydı.
En genç 2 milletvekili mecliste
Seçim sonuçlarının ardından Meclis’e 2 genç isim girdi. HDP’nin Diyarbakır 6. sıra adayı Dersim Dağ Meclis’e giren en genç Milletvekili oldu. Diğer genç isim ise AKP’den 22 yaşındaki Rümeysa Kadak oldu. Kadak, İstanbul’dan vekil olarak Meclis’e girdi. Kadak, 2018’de AKP’nin 15 milletvekili çıkardığı 3. bölgede 10. sırada aday gösterilmişti.
Mücadelesini Meclis’te sürdürecek
HDP’nin Diyarbakır’dan çıkardığı kadın milletvekillerinden biri de Remziye Tosun. 103 gün süren yasaklar sırasında 4 çocuğu ile birlikte 3 aya yakın Sur’da kalan Tosun, Sur halkının sesi olmayı hedefliyor. Tosun, Sur’dan çıktıktan sonra, dokuz kişi ile birlikte “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 1 buçuk yaşındaki bebeği Beritan’la birlikte tutuklandı. Tutuklandığı dönem 1 buçuk yaşındaki Beritan ile diğer çocukları hakkında da Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Tosun’un tutuklanmasının ardından 3 çocuğuna devlet el koydu. Bir süre yetiştirme yurdunda kalan çocuklar, kamuoyunun tepkisi ve ailenin başvuru üzerine büyükannelerine teslim edildi. Sur’da ilan edilen bir yasakta darp edilerek gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Remziye Tosun’un eşi de hâlâ cezaevinde. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 15 ay hapis yatan Tosun ise, 16 Mayıs 2017 yılında adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
118 kadın vekil Meclis’te
Partilerin çıkardığı kadın milletvekilleri sayısı ise şöyle:
AKP: 50
CHP: 19
HDP: 25
MHP:5
İYİ Parti: 3
27. Dönem kadın milletvekili çıkaran bazı kentler ise şöyle:
Diyarbakır
AKP: Oya Eronat
HDP: Salihe Aydeniz, Remziye Tosun,
Semra Güzel, Dersim Dağ
Adana
AKP: Jülide Sarıeroğlu
CHP:Müzeyyen Şevkin
HDP: Tülay Hatimoğulları Oruç
MHP: Ayşe Sibel Ersoy
Afyonkarahisar
CHP: Burcu Köksal
İstanbul 1. Bölge
AKP: Ravza Kavakcı Kan, Mihrimah
Belma Satır, Müşerref Pervin Tuba Durgut
CHP: Gamze Akkuş İlgezdi, Saliha Sera
Kadıgil Sütlü
HDP: Pervin Buldan
İstanbul 2. Bölge
AKP: Fatma Betül Sayan Kaya, Serap
Yaşar, Canan Kalsın, İffet Polat
HDP:Oya Ersoy, Hüda Kaya
İstanbul 3. Bölge
AKP: Tülay Kaynarca, Emine Sare Aydın
Yılmaz, Rümeysa Kadak, Alev Dedegil
CHP: Sibel Özdemir, Emine Gülizar
Emecan
HDP:Dilşat Canbaz Kaya, Züleyha
Gülüm
MHP: Arzu Erdem
İzmir 1. Bölge
AKP: Ceyda Bölünmez Çankırı
CHP: Selin Sayek Böke
HDP: Serpil Kemalbay Pekgözegü
İzmir 2. Bölge
CHP: Sevda Erdan Kılıç
Ankara 1. Bölge
CHP: Gamze Taşcıer
HDP: Filiz Kerestecioğlu Demir
Ankara 2. Bölge
AKP: Lütfiye Selva Çam, Arife Polat
Düzgün, Zeynep Yıldız
CHP: Nevin Taşlıçay
Ankara 3. Bölge
AKP: Asuman Erdoğan
Bursa 1. Bölge
AKP: Emine Yavuz Gözgeç
CHP: Lale Karabıyık, Nurhayat Altaca
Kayışoğlu
Bursa 2. Bölge
AKP: Vildan Yılmaz Gürel