Uluslararası verilere göre kadına yönelik şiddet oranlarının en fazla olduğu yerlerden birisi Federe Kürdistan Bölgesi. Erkek egemen zihniyetin bir sonucu olarak artan kadın şiddetinin nedenleri arasında, yasaların yetersizliği ve toplumdaki erkek egemen bakışı da etkili oluyor. Süleymaniye Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Hana Baban ve Gimo Mihemed, artan kadın şiddetine ilişkin konuştu. Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Hana Baban, Federe Kürdistan Bölgesi’nde kadına yönelik şiddetin aralıksız olarak devam ettiğini söyledi. Kadın ölümleri ve kaçırılma olaylarının artması nedeniyle toplumda bir korku oluştuğunu söyleyen Hana Baban, “Kürdistan Bölgesi’nde neredeyse her gün bir kadın öldürülüyor.
Kadına yönelik şiddet ve ölüm olaylarının azalması için yasalar önemlidir. Şiddete karşı ciddi yasalar çıkarılmalıdır. Kadın merkezlerinde çalışan kişilerin şiddet karşıtı olması gerekir ve herkesin hakkını koruyabilmelidir” diye konuştu. Kadına karşı şiddetle mücadele merkezlerinin yönetimlerinde erkeklerin olmasını eleştiren Hana Baban, “Kadın merkezleri kadınlar tarafından yönetilmelidir. Kadınlar birbirini anlayabilir. Parlamento kadın sorunlarına ilişkin yasalar çıkarmalı ve kadın şiddeti konusunda pratikte çalışmalar yürütmelidir” dedi. Konuya ilişkin konuşan Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Gimo Mihemed, “Din, yasa ve toplum şiddet karşısında rollerini yeterince oynayamıyor. Suç işleyenler gereken cezayı almıyor. Kadın merkezlerinin çoğu partiler tarafından yönetiliyor. Sadece bazı aşiret sorunlarını çözüyorlar.
Kürdistan Bölgesi’nde yasal zeminde büyük boşluk var” ifadelerini kullandı. Kadın sorunlarına dikkat çeken Mihemed, “Kadına yönelik şiddet gözle görülür bir şekilde devam ediyor. Sorunlarının çözümü için sığınma evlerine giden kadınlar şiddetin devam ettiğini görüyor. Sığınma evine giden kadınların durumuna göre davranılmalıdır. Kadınların burada şiddete uğraması ya da korunamaması büyük bir sorundur” diye konuştu.
SÜLEYMANİYE