Duygu Ciniviz/Adana-Jinnews
Adana Pozantı’da kadın çiftçilerin kurduğu kooperatif birinci yılını doldurdu. 7 kadının bir araya gelmesiyle kurulan, şu anda ise 25 kadına ulaşan Pozantı Kadın Kooperatifi, ürünlerini festivallerde tüketiciyle buluşturuyor.
Kooperatifçilik, ortaklarının ekonomik durumunu, geçim ihtiyaçlarını maddi ve manevi katkılarla iyileştirmeye çalışan, karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma amacı güden bir üretim, işletme modeli. Türkiye’de kadınların kooperatiflere olan ilgisi 2000’li yılların başından bu yana giderek artış gösterirken, önemli bir dayanışma ve istihdam ağı oluşturuyor. Her 3 kadından yalnızca birinin çalışma hayatında kendine yer bulabildiği Türkiye’de, sayıları hızla artan kadın kooperatiflerinin en önemli amacı, daha fazla kadının bireysel farkındalığa erişip dayanışma içinde gelir elde etmesi ve ekonomik özgürlüklerini ellerine alıp çalışan kadın sayısını artırmak. Adana’nın Pozantı ilçesinde, kırsal yörelerde yaşayan kadın çiftçiler de bir yıl önce Pozantı Kadın Kooperatifi ile bir araya geldi. 7 kadın ile başlayan, şu an da ise 25 kadının emeğiyle büyümeye devam eden kooperatif, kuru gıda, et ve süt ürünlerini kapsayan bir üretim yelpazesine sahip.
Kadınlara çalışma daveti
Pozantı Kadın Kooperatifi kurucularından Havva Kapuz, şimdilik Adana ili içerisinde yer alan festivallerde kurdukları stantlar ile kooperatif ürünlerinin satışını yapıyor. Kapuz, “Reçellerimizi kadınların el emeğiyle ateşte, kurutmalıklarımızı ise güneşte kurutuyoruz. Yine dağ köylerimizde kadınlar tarafından toplanan kekik, nane ve bal ürünlerini satışa uygun hale getiriyoruz. 7 kadın ile başlayan kooperatif deneyimimiz şu an için 25 kadına ulaştı. Kuruluşumuzun ilk yılında hem 25 kadın olarak yola devam ediyoruz hem de el emeği ürünlerimizin satışını yapıyoruz. Emeğine sahip çıkan tüm kadınları kooperatif içerisinde çalışmaya davet ediyorum” dedi.
‘Gurur duyuyorum’
Pozantı Kadın Kooperatifi kurucularından Emine Aydın da, köylü bir emekçi kadın olmaktan gurur duyduğu vurgusunu yaptı. “Çeşitli festivallere gelerek kooperatifimizin standını açıyoruz” diyen Aydın, şöyle devam etti: “Ben de gözleme yaparak katkı sunuyorum.İneğimi sağarak elde ettiğim süt ile yoğurt ve peynir yapıyorum. Aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla satışını yapıyoruz. Bağ, bahçemizden topladığımız meyvelerin kurutmasını ve meyve sularını yaptık, aynı zamanda reçellerini yaparak kooperatif bünyesinde satışa uygun hale getirdik. Köylü bir kadın emekçi olmaktan gurur duyuyorum.”
‘Sesimizin duyuracağız’
Tarım İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Nilay Artok ise kooperatifin resmi kuruluş işlemlerinin yapıldığını belirterek, “En büyük gayemiz Adana’nın Kadın Kooperatifini, sesimizin ulaştığı her yere duyurabilmek. Kamu ve özel sektörde adını duyuran kadınların yanında kırsal alanlarda kalan kadınların da sesinin duyulmasını sağlamak” dedi.