DTSO’nun öncülüğü ile düzenlenen Bölgesel Düzeyde Kadın Kooperatifleri çalıştayında kadın kooperatiflerin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), DTSO Kadın Meclisi ve DTSO Bilim Eğitim Vakfı işbirliği ile Amed’te Bölgesel Düzeyde Kadın Kooperatifleri çalıştayı düzenlendi. DTSO’da düzenlenen çalıştayda, DTSO Proje Ofisi tarafından, 14 bölge ilinde faaliyet gösteren 42 kadın kooperatifi ile ilgili hazırlanan rapor değerlendirildi. Kooperatifinin katılımı ile gerçekleşen çalıştayda, kadın kooperatiflerin sorunları, ihtiyaçları ve gelişme alanlarını tartışıldı.
Güçlü kooperatifleşmemiz yok
Rapora ilişkin açıklama yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, kooperatiflerin kırsalı desteklemek için önemli bir örgütlenme modeli olduğunu, kentte destek almak için kurulan pek çok kooperatifin olduğunu ancak üretimde, üreticiler için ortak hammadde tedariği, lojistik, satış ve pazarlama desteği sunan güçlü kooperatiflerinin olmadığını söyledi.
Yenilikçe üretim ve hizmet alanlarında kadın kooperatifleri yok
DTSO Meclis Başkanı Nevin İl de kadın kooperatifleri hakkında konuşarak; “Kadın kooperatifleri kurulmadan önce değil, kurulduktan sonra hangi alanlarda faaliyet yürüteceklerini tartışıyorlar. Bu noktada yerel kurumların desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Ancak daha yenilikçi üretim ve hizmet alanlarında kadın kooperatifleri yok” dedi.
Kadın kooperatif ürünleri için pazar oluşturacağız
DTSO Bilim Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Faruk Korkmaz, Vakıf desteği ile kadın kooperatiflerine yönelik planladıkları çalışmaları aktardı. Korkmaz, kırsalda üretim yapan, yöresel ürün üreten kadınlar, kadın kooperatifleri ile ortak bir şekilde ürün geliştirme, markalaşma, pazarlama ve satış konusunda işbirliği kuracaklarını, üretilen ürünleri pazara sunacaklarını söyledi.
Kadın kooperatiflerin ürettiklerine öncelik verilecek
Açıklanan rapor hakkında bilgi veren DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok, çalıştay kapsamında 14 ilden 42 kadın kooperatifi ile sorunları konuştuklarını söyledi. Bu raporda alanda yaşanan sorunlara çözüm önerileri geliştirmeye çalıştıklarını aktaran Ok, ““Çalıştay katılımcısı kadınlar da kooperatifi bir sosyal girişim olarak tanımladılar. Kadın kooperatifleri arasındaki işbirliklerinin geliştirilmesi, ortak ağlar oluşturulması, satış ve pazarlama süreçlerinin desteklenmesi ve yerel kurumların STK’ların kadın kooperatiflerinin ürettikleri ürünlere öncelik vermesi öne çıkan temel öneriler oldu” diye konuştu
Çalıştayda atılması gereken adımlar 10 maddede sıralandı:
- Kadın kooperatifleri arasında iletişimin güçlendirilmesi ve deneyimlerin aktarılması için bir network ağı oluşturulmalı.
- Genel kurul için yaptıkları ödemelerden ve ticaret ve sanayi odalarına yapılan ödemelerden muaf tutulmalı.
- Kadın kooperatifleri için vergiler kaldırılmalı, bürokratik işlemler kolaylaştırılmalı
- Kamuya ait atıl yapıların cüzi ücretler ile veya bedelsiz bir şekilde kadın kooperatiflerine kiralanmalı.
- Kadın kooperatiflerinin satış ve pazarlama çalışmalarının yerellerde kurumlar tarafından desteklenmeli.
- Kooperatifler arasında bir pazarlama ağı oluşturularak ülke genelinde kooperatiflerin ürünlerini satışa sunabileceği bir dijital platform kurulmalı.
- Kadın kooperatiflerinin daha büyük işletmelere girdi sağlayacak alanlarda üretim yapmalarının desteklenmesi ve işletmeler ile işbirliklerinin sağlanması gerekiyor.
- Kadın kooperatiflerine özgü devlet destekleri geliştirilmeli.
- Yerelde kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin satın alımlarında kadın kooperatiflere öncelik verilmeli.
- Özellikle paketleme ve lojistik konusundaki problemleri çözmek üzere ilgili kurumların da desteğiyle başka bir kooperatif ya da sosyal girişim kurulmalı
HABER MERKEZİ