Salgın nedeniyle ev içinde artan şiddete ilişkin BM’den hükümetlere uyarı geldi. BM Genel Sekreteri Guterres, “Yüzyıllardır cinsiyet eşitliği konusunda edinilmiş zaten sınırlı olan kazanımlar, salgını dolayısıyla gerileme tehlikesi altında” dedi
Dünyada giderek yaygınlaşan koronavirüs salgını ile eve çekilme durumu kadına yönelik şiddeti arttırdığı gibi tedbirleri de zorunlu kılıyor. Geçtiğimiz günlerde kadına yönelik artan şiddet tehlikesine dikkat çeken ve hükümetlere adım atma çağrısı yapan Birleşmiş Milletler’den (BM) bir çağrı daha geldi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı açıklamada, “Yüzyıllardır cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda edinilmiş zaten sınırlı olan kazanımlar, dünya çapındaki COVID-19 salgını dolayısıyla gerileme tehlikesi altında” dedi.
Video mesajında Guterres, “Hükümetleri, COVID-19’dan kurtulma/iyileşme çabalarında, kadınları ve kız çocuklarını merkeze almaya ısrarla davet ediyorum. Bu ise kadın liderler, eşit temsil ve eşit karar alma gücü ile başlar” diye konuştu.
Kadınlar işinden oldu
Koronavirüs salgını, ünlü Pekin Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Eylem Platformu’nun 25. yılında yayılıyor. COVID-19, şimdiye kadar gezegenin neredeyse her köşesinde belirdi. Hastalığın Çin’de ilk ortaya çıktığı geçtiğimiz aralıktan bu yana, yaklaşık 1.6 milyondan fazla vaka ve 100 binden fazla ölüm meydana geldi.
Herkesin etkilenmesinin yanında Guterres salgının kadınların ve kız çocuklarının üzerinde, her alanda; sağlıktan ekonomiye, güvenlik ve sosyal korumaya, sahip olduğu yıkıcı sonuçları vurguladı. Guterres, “Dünya genelindeki kadınların yaklaşık yüzde 60’ı resmi olmayan işlerde, daha az kazanarak, daha az para biriktirerek ve daha yüksek bir yoksulluğa düşme riski altında çalışıyor. Marketler çöküp firmalar kapandıkça, milyonlarca kadının da işi yok oldu” dedi ve ekledi: “Ücretli işlerini kaybetmelerinin aynı döneminde okulların kapanması ve yaşlıların ihtiyaçlarının artması sonucu kadınların karşılığı verilmeyen işleri de katlanarak arttı. Tüm bu eğilimler, kadın haklarını engelleme ve kadınları fırsatlardan mahrum etme yolunda daha önce olmadığı kadar birleşiyor.”
Cinsiyet eşitliği vazgeçilmez
Zorunlu eve kapatmalar ve seyahat sınırlamaları aynı zamanda cinsiyet temelli şiddete maruz kalan kadınların, destek servislerinin kesintiye uğradığı veya ulaşılamaz olduğu bir dönemde artık istismarcılarıyla evde hapsolması anlamına geliyor. Guterres, “Cinsiyet eşitliği ve kadın hakları, bu salgının üstesinden hep beraber gelebilmek, herkes için daha iyi bir dünya inşa edebilmek için vazgeçilmezdir” diye konuştu ve hükümetleri ısrarla kadınları ve kız çocuklarını, iyileşme çabalarında lider olacak ve karar alma mekanizmalarında eşit yer alacak şekilde merkeze almaya davet etti. BM Sekreteri, “Karşılığı verilmeyen bakım işleri, ekonomiye yaşamsal bir katkı olarak kabul edilmeli ve ve değer görmeli” diye vurguladı.
124 ülke adım attı
124 BM üyesi ülkenin büyükelçileri ve gözlemcileri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için çağrı yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e salgın sürecinde aile içi şiddette meydana gelen artışa dikkat çekerek yanıt verdi. Ülkeler, cinsiyet temelli şiddete karşı koruma ve çözümleri, ulusal yanıt planlarının anahtar bir parçası yapmaya söz verdi. Temsilciler BM sekreterine yazdıkları mektupta, “Her zamankinden daha fazla olmak üzere, aile içi şiddete karşı sıfır hoşgörü olmalı” diyerek, kadınların Kovid-19 salgını sürecinde önemli bir rol oynadıklarını ve “sadece krizdeki kurbanlar” olmadıklarını ifade etti.
KADIN SERVİSİ