Jinnews editörü ve yazar Roza Metina’nın gözaltına alınmasına tepki gösteren kadın gazeteciler: Mücadelemizi daha da yükselteceğiz
Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Diyarbakır merkezli yapılan operasyon kapsamında dün sabah saatlerinde birçok eve yapılan baskında aralarında Jinnews ajansının Kürtçe servis editörü ve yazar Roza Metina’nın ve çok sayıda avukatın bulunduğu 72 kişi gözaltına alındı.
Roza Metina’nın bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan kadın gazeteciler, mesleki dayanışma içerisinde olacaklarını belirtti.
Kirli politikalarını açığa çıkaran gazetecileri hedef alıyorlar
Metina’nın gözaltına alınmasına tepki gösteren Xwebûn editörü Elifcan Alkan, iktidarın muhalif gazetecilere yönelik saldırılarının bir parçası olarak kadın gazetecileri hedef aldığını belirtti. Alkan, “Hükümet bu süreçlerde Kürt gazetecileri hedef almakta ve Kürdistan üzerinde uygulanmaya çalışılan kirli politikaları açığa çıkaran gazetecilere baskı uygulamakta” diyerek, gözaltılarla gazetecileri yıldıramayacaklarını söyledi
Yeni Yaşam gazetesi editörü Nevin Cerav, Metina’nın evine yapılan baskınla gözaltına alınmasının kabul edilemeyeceğini ifade ederek, geçtiğimiz ay Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews’ten Şehriban Abi ve Gazeteci Nazan Sala gözaltına alındığını hatırlattı. İktidarın bu politikalarla bir sonuç alamayacağını, özellikle kadınları susturamayacağını belirten Cerav, gazetecilerin biran önce serbest bırakılmasını istedi.
Özgür basının geri adım atmayacağını önceki yıllardan biliyoruz
Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Arjin Dilek Öncel iktidarın muhaliflere karşı yeni bir yönelimi olduğunu ve bundan ilk nasibini alanların gazeteciler olduğunu vurguladı. Gazetecilere dayanışma çağrısı yapan Öncel, “Birçok arkadaşımız, haber kaynakları ile telefon görüşmesi, olay yerinde bulunma ya da aldığı notlar öne sürülerek, gözaltına alınıyor tutuklanıyor” dedi. Öncel, Metina’nın biran önce serbest bırakılması gerektiğini belirterek, “Özgür basının geri adım atmayacağını önceki yıllardan biliyoruz” dedi
Özgür Gelecek gazetesi muhabiri Sevda Erkılınç, muhalif gazetecilerin son dönemde işkence başta olmak üzere birçok hak gaspını, hukuksuz uygulamaları ve gözaltı gibi gerçekleri açığa çıkardığını kaydederek, bu nedenle Kürt kadın gazetecilere baskıların daha fazla olduğunu belirtti. Erkılınç,“Burada kadın gazetecilerin gazetecilik ısrarına, en önünde başta kadınların seslerini duyurma çabasına daha özel bir saldırı var” diyerek, güçlenen, örgütlenen kadınların hedef haline getirildiğini ifade etti.
“Biz kadın gazeteciler gerçeklerin peşinde olmaktan, ezilenlerin, Kürt halkının ve kadınların, LGBTİ+’ların sesi olmaktan bir an geri durmamalıyız. Bundan sonra da vazgeçmeye niyetimiz yok” diyen Erkılınç, kadın gazetecilere birliktelik ve dayanışma çağrısı yaptı.
DİYARBAKIR