HDP,yerel yönetimlerin kadın eksenli güçlendirilmesi üzerine Van’da iki gün süren çalıştay düzenledi. Çalıştaya katılan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Bulut tekin, ‘Sistemin dayattığı kadın modelini kabul etmediğimizi tekrar vurguladık’ dedi
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Van’da düzenlediği “Demokratik Yerel Yönetimler Eğitim Çalıştayı”nda, “HDP’de Kadın Perspektifi”, “Yerel Yönetimlerde Kadın Hukuku”, “Eşbaşkanlık Sistemi”, “Yerel Yönetimlerde Kadın Modeli”, “Kadın Politikaları”, “HDP Fikriyatı ve Yerel Yönetimler İlişkisi bağlamında; Demokratik Ulus, Yerel Demokrasi, Radikal Demokrasi” ile “Demokratik Yerel Yönetimler bağlamında, Pratik Politikalar, Model ve Katılımcılık; Parti, Komün, Halk Meclisi ve Mahalle Çalışmaları; Toplumcu Belediyecilik” başlıkları masaya yatırılarak tartışıldı.
Çalıştayda kadın eşbaşkanlar, tartışmaların yanı sıra özgün eğitimler de yaptı. Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, çalıştaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘Kayyum değerlendirildi’
Çalıştayda ilk olarak geçtiğimiz iki buçuk yıl belediyelerde olan kayyumları değerlendirdiklerini ifade eden Filiz Buluttekin, “Kayyum döneminde neler oldu hangi kazanımlarımıza saldırıldı, eşbaşkanlık sistemimizin ne şekilde yok sayıldığı üzerinden değerlendirmeler yapıldı. Kayyum sürecinde toplumun bir bütününe saldırılmasının yanı sıra kadın kazanımlarına da yönelimler gerçekleştirildi. Çalıştayda yoğunluklu olarak kayyumun kadın kurumlarını kapatması, bununla paralel olarak gençlik ve kültür alanında birçok çalışmanın durdurulması, aynı şekilde kurumlardaki eşyaların ve taşınmazların Diyanet’e ve Kaymakamlıklara devredilmesi, çocukların anadilde eğitim aldıkları kurumların müftülüklere devredilmesi gibi konular tartışıldı” dedi.
Kadın eksenli çalışma
Çalıştayda, kültür, kadın ve gençlik üzerinden soykırım boyutuna varan bir saldırının açığa çıktığını kaydeden Buluttekin, “Çalıştay değerlendirmesinden sonra eşbaşkanlık sistemimizin olması, belediyelerde kadın eksenli çalışmaların güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiği, geçmişten bu yana kazanımlarımızın tekrar oluşturulması ve o noktada daha çoğaltılarak, güçlendirilerek devam etmemiz noktasında bir fikir birliği oluşturuldu” diye konuştu.
Yerelden yönetim modeli
Kadın özgürlük mücadelesinin kazanımlarının da değerlendirildiğini kaydeden Buluttekin, yerelden yönetim modelinin daha iyi yapılması üzerinden fikir ve tartışmaların yürütüldüğünü aktardı. “Bu bağlamda kadın çalışmaları, belediye çalışmalarının kadın bakış açısıyla oluşturulması ve hatta kadın eksenli imar alanlarının nasıl olacağı ve bunun içinde halkla nasıl bütünleşeceğimiz noktasında tartışmalar yürütüldü” diyerek konuşmasına devam eden Buluttekin, “Örneğin mahalle çalışmaları, ev ziyaretleri, avlu sohbetleri gibi fikirler ortaya çıktı” ifadelerini kullandı. Bundan sonra da kazanımlarından ödün vermeden, çoğalarak ve halkın bütün önerilerini dikkate alarak bir duyarlılık geliştireceklerini dile getiren Buluttekin, son olarak şöyle dedi: “Yerel yönetimin belediye ve belediye meclis üyelerinden oluşmadığını vurgulayarak, yerelin kendini içinde var ettiği bir yöntemle yine kadın öncülüğünde, kadın perspektifinde projelerin gerçekleştirileceği kararına vardık. Böyle devam etmenin de startını verdik. Belediyelerin içinde yer alacak kadın oranlarına ve kadın önceliğine daha fazla önem göstererek sistemin dayattığı bu kadın modelini kabul etmediğimizi yineledik. Ben bu noktada bütün genç kadınlara, gençlere geçmişimize nasıl sahip çıkıyorsak, geleceğimize de sahip çıkmamız gerektiği çağrısını yapıyorum.”
Rengin Azizoğlu/Diyarbakır-Jinnews