AKP-MHP yönetiminin savaş ve ranta dayalı politikalarıyla dolar 16 TL’ye yaklaşırken kira ve ev fiyatlarına son haftalarda son haftalara büyük artış oldu. Kira fiyatlarının kontrol edilmemesi protesto edildi
Kira fiyatlarının hızla yükselmesi Kadıköy’de protesto edildi. En doğal evrensel yaşam haklarının ellerinden alındığını belirten göstericiler, bundan hükümetin sorumlu olduğunu kaydetti.
Eylemciler ücretler yerinde sayarken, hayatın idamesi için önemli olan şeylere, elektriğe, suya, ulaşıma, gıdaya, benzine sürekli zam yapıldığını söylediler. Eylemciler doların 16 Tl’ye yükselerek asgari ücreti erittiğini vurguladı.
Protestocular Kadıköy’de ortalama kiranın 17381 Tl olduğunu yansıtan pankart, “Bu kiralarla yaşanmaz, N’apalım sokakta mı yatalım?” “Geçinemiyoruz”, “Barınma haktır”, “Ayın sonu gelmiyor”, “Öğrencilere parasız nitelikli yurt” pankart ve dövizleri açtı.
“Barınma hakkı insanlık hakkı” sloganı atıldı.
HDP Milletvekili Musa Piroğlu da eyleme katılarak destek verdi. 20 Mayıs Cuma günü Yoğurtçu Parkı’nda buluşma çağrısı da yapıldı.
‘Kira artışı yoksulluğumuzu derinleştiriyor’
Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu adına yapılan açıklamada Kent merkezlerinde 2-3 katına çıkan kiralar ise bu yoksulluğumuzu derinleştirdiği kaydedildi. Açıklamada “Kira artışları dur durak bilmiyor! Bir gün ekmeğe, diğer gün elektriğe, ertesi gün ulaşıma zam derken milyonlarca insanın yaşadığı geçim sıkıntısının boyutu büyümeye devam ediyor. Kent merkezlerinde 2-3 katına çıkan kiralar ise bu yoksulluğumuzu derinleştiriyor.
Yaşadığımız konut krizi sadece kurdaki artışların inşaat maliyetlerine etkisi üzerinden açıklanamaz. Bu kriz iktidarın konut politikaları yüzünden göstere göstere geldi! Türkiye’de kamunun konut üretimi görevinden çekilerek, en temel haklarımızdan barınma hakkını inşaat sektörünün insafına bırakmasının sonuçlarını yaşıyoruz.
Milyonlarca insan için ev sahibi olmak tamamen hayal oldu. Kira öder gibi ev alacaksınız diyorlardı, ev alır gibi kira öder olduk! Nisan ayında Kadıköy’de kiralık ilanları üzerinden yaptığımız raporda da bir kez daha görmüştük. Kadıköy’de asgari ücretin altında sadece 3 tane kiralık ilanı vardı. Bunlar da 25-30 metrekarelik bodrum katlarından ibaret. 1 ay boyunca tam zamanlı çalışan asgari ücretli yurttaşın tüm maaşını kiraya verse dahi kiralayabileceği daire kalmadı!
Konut fiyatları halkın en önemli gündemlerinden biri haline gelmişken. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan Avrupa’da kira 1500, Türkiye’de 125 euro açıklaması yapabiliyor. Bu, ayın ortasını dahi getiremeyen halkın sorunlarıyla dalga geçmektir! Soruyoruz Özkan’a, 2bin liraya kiralık konut nerede var? Geçen ay Kadıköy’deki kiralık ilanlarının ortalaması 17 bin 381 TL’ydi. Biraz daha masumlaştırmak için 20 bin lira üstü konutları hesaba katmayarak tekrar hesapladık. Bu durumda dahi ortalama kira ancak 11bin 762 TL’ye düşüyor. Hesap ortada; halkın yaşadığı başka, sarayın bahçesinden görünen başka.”
‘Nureddin Nebati’nin enflasyon masallarını dinleyecek vaktimiz yok!’
Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin enflasyon masalları anlattığı kaydedilen açıklama şöyle devam etti:
“Ne Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin enflasyon masallarını dinleyecek ne de muhalefetin sandığı bekleyin çağrılarını dinleyecek, bekleyecek vaktimiz yok! Kiracılar acil çözüm bekliyor! Peki iktidar ne yapıyor? Yabancılara konut satışını özendirmek için kararnameler çıkarıyor, konut fiyatları artıyor. Paket açıklıyor zaten konut alma imkanı olanlara düşük banka kredisi verilmesini sağlıyor, konut fiyatları yine artıyor. 2 milyon kredi çekip, her ay asgari ücretin 7 katını bulan 28bin 500 lira kredi ödeyecek yoksul mu var bu ülkede? İktidar bu yangını söndürmek yerine kentleri betona gömen inşaat şirketlerinin, bankaların karını artırmayı seçiyor.”
Talepler de şöyle sıralandı
“* Her şeyden önce konutlar bizim yaşam alanlarımızdır! Bir azınlığı zengin eden yatırım aracı değildir! Bu anlayıştan derhal vazgeçilmelidir!
* Kuruluş amacı yoksulların, düşük gelirlilerin konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ, özellikle kentin merkezindeki kamu arazilerinin ranta açılmasıyla ya da kentsel dönüşüm projeleriyle kazanılan yeni alanların büyük inşaat şirketleriyle birlikte yapılan projelerle lüks konut üretmenin aracı haline geldi. Kamu yeniden sosyal konut üreticisi haline gelmeli, konut kooperatifleri desteklenmelidir! Kiraya yönelik sosyal konut üretimi aynı zamanda ihtiyaca yönelik yapılmalıdır. Projeler gerçekleştirilirken göçmenlerin, yaşlıların, emeklilerin, LGBTİ+’ların, kadınların ihtiyaçları saptanmalıdır.
* Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların toplam kapasitesi 780 bin. Her 11 öğrenciden yalnızca 1’i devlet yurtlarına yerleşebiliyor. Üniversite öğrencileri tarikat ve cemaatlere muhtaç ediliyor. Üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacı kamu tarafından karşılanarak kiralık konut talebi de azaltılmalıdır!
* İhtiyaç sahibi yurttaşlara acil kira yardımı, ilk kez konut sahibi olacaklara da uzun vadeli kredi desteği, vergi indirimleri sağlanmalıdır!
* Gerekli hukuksal düzenlemeler derhal yapılmalı! Kira denetimi getirilmelidir!
* Zorla tahliyelerin, fırsatçılığın önüne geçmek için 10 yıllık kiracı yasası iptal edilmelidir!
* 5 yıllık kiracılar için açılan yeniden kira tespit davaları ertelenmelidir!”
20 Mayıs’ta Yoğurtçu Parkı’nda…
Yeni eylem çağrısı yapıldı: “Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu olarak bu taleplerimizin etrafında mücadeleyi büyüteceğimizi ilan ediyoruz! Haklarını öğrenmek isteyen, fahiş kiralara karşı birlikte mücadele etmenin yollarını arayan herkesi de 20 Mayıs Cuma akşamı 19.30’da Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştireceğimiz foruma davet ediyoruz.”
İSTANBUL