Seçime yetiştirilmeye çalışılan Esentepe Külliyesi inşaatında iş cinayetleri yaşanırken TMMOB ‘doğa kıyımı da, insan ölümü de yaşanmayabilirdi’ dedi
Êlih’in (Batman) Gültepe Mahallesi’nde 8 bin kişilik cami inşaatında 25 Kasım’da iş güvenliğinin yetersizliğinden kaynaklı meydana gelen kazada 2 işçi yaşamını yitirdi, 24 kişi ise yaralandı.
İşçilerin ölümü ile sonuçlanan olayda şimdiye kadar bir gözaltı yaşanmazken, cami inşaatı ise şimdilik durmuş durumda.
Öte yandan inşaatın durdurulması için açılan davada bir yandan sürüyor.
TMMOB Batman ise yargı kararlarına uyulsa ve seçim için acele edilmeseydi ‘ne doğa kıyımı ne de işçi ölümü yaşanacaktı’ açıklamasında bulundu
Yargı süreci
Yaşananları anlatan Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Êlih eski Temsilcisi Melek Atalay Esentepe’deki imar planı değişikliğinin iptali ile ilgili TMMOB olarak Batman İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını kaydetti.
Atalay, “Batman İdare Mahkemesi’ne başvurduk. Mahkeme 2’ye karşı 1 oyla aleyhimize karar verdi. Biz de bunun üzerine kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurduk. Mahkeme, 30/12/2019 tarihinde, temyiz yolu açık olmak üzere, lehimize, Batman İdare Mahkemesinin kararının iptaline oybirliğiyle karar verdi ve 10 Mart 2020 tarihinde tarafımıza tebliğ etti. Ancak belediye bu karara itiraz ettiği için dava halen devam etmekte” ifadelerini kullandı.
Hukuka aykırı
İstinafta davanın kazanılması, planın iptal edilmesi ve yürürlüğün durdurulması kararlarını hatırlatan Atalay, “Bu kararlar mevcut olmasına rağmen belediye, hukuka ve mevzuata aykırı bir şekilde izinsiz ve kaçak başlayan inşaat faaliyetlerine devam edilmesine göz yummuştur. Daha sonrasında da, inşaat ruhsatı düzenlediği de duyulan bilgiler arasındadır” diye konuştu.
İş cinayetleri
Hukuka aykırı bir şekilde yapımı devam eden inşaatta 2 işçinin yaşamını yitirmesi, 24 işçinin ise yaralanması ile yaşanan olaya değinen Atalay, “Yaşanan kaza sonrası olay yerine heyet olarak gitmek istedik. Ancak girmemize izin verilmedi. İnşaat süreçlerinin bilgi ve belgelerinin tespiti için kurumlara gerekli başvuruları yapacağız. İmar çapı, kazı izni, yapı ruhsatı, iskele projesi ve evrakların birer örneklerini talep edeceğiz. Yaşanan kazayı araştırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
‘İşçiler ölmeye bilirdi’
Külliyenin yapılacağı yere de değinen Atalay, “Konumu, ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik noktasında uygun bir yer değil. İki tarafının çevre yolu olması ve eğimli bir alan üzerine yapılaşmış olması sebebiyle ulaşım biraz zor. İbadet tesisi, kolayca ulaşabileceği bir yer olmalı, yürüme yerine araçla ulaşabileceği bir alan olmamalı. Buranın yapımı için gereken bütçe ile mevcut ibadethanelerin eksikleri giderilebilir ve güçlendirilebilirdi. Ya da buraya aktarılan para ile insanların yoğun olduğu mahallelere ya da tesis eksikliğinin olduğu yerlere camii yapılabilirdi. Bu yapılsaydı; doğa kıyımı da, insan ölümü de yaşanmayabilirdi. Esentepe doğal haliyle insanların nefes aldığı bir yer olarak kalabilirdi” dedi.
ÊLIH