“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için yargılanan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun yarın görülecek duruşmasına katılım çağrısı yapıldı.
“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için İki bini aşkın akademisyene açılan davaların duruşmaları her geçen gün artarak devam ediyor. Yarın yargılanacak akademisyenler arasında CHP’nin İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da bulunuyor. Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sabah saat 10:00’da görülecek olan duruşmaya katılım çağrısı yapıldı.
İmzacı akademisyenlerden, şimdiye kadar 648 kişiye açılmış bulunan davalardan 129’u sona ermiş bulunuyor. Sona eren davalarda 129 kişi hakkında verilen ceza (genelde 1 yıl 3 ay hapis) hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilirken; 3 kişi hakkında verilen ceza ertelendi; 25 kişi hakkında ise 2-3 yıl hapis cezası verildi. Akademisyenler hakkındaki davalar, ağırlığı İstanbul’daki ağır ceza mahkemeleri olmak üzere çeşitli illerde devam ediyor. Söz konusu davalarla ilgili dün 16 duruşma vardı. Yarın aralarında İbrahim Kaboğlu da dahil olmak üzere 6 duruşma yapılacak. ondan sonraki gün ise 11 duruşma var.
Ne olmuştu?
Barış İçin Akademisyenler bildirisi veya “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisi, 2015-16’daki özyönetim direnişlerini orantısız bir güçle bastırmaya çalışan devlet güçlerince uygulanan şiddetin sona erdirilmesi ve sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması için yapılan bir çağrıydı. 11 Ocak 2016’da 1128 akademisyenin imzasıyla yayımlandı. Takip eden hafta içerisinde imzacı akademisyenlere destek olmak amacıyla gelen yeni imzalarla birlikte bildirinin nihai imzacı sayısı 2212’ye ulaştı.
Aralarında Esra Mungan, Ahmet İnsel, Koray Çalışkan, Nazan Üstündağ, Gençay Gürsoy, Şebnem Korur Fincancı, Noam Chomsky, David Harvey, Étienne Balibar, Judith Butler ve Immanuel Wallerstein’in de yer aldığı akademisyenler, “bir an önce çözüm” çağrısı yapan bildiri metnini Türkçe ve Kürtçe olmak üzere iki dilde hazırlandı. Bildiri, sadece ülkede değil, neredeyse tüm dünyada büyük ilgi gördü.
Üniversitelerden atıldılar ama…
Ancak Barış Bildirisi, yayımlandıktan sonra Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere siyasi otoritelerin ve hükümet destekçisi medyanın sert eleştirilerine maruz kaldı. Bunun üzerine 15 Ocak 2006’dan itibaren imzacı akademisyenlerin birçoğu hakkında adli ve idari soruşturma başlatılarak işlerine son verildi ve gözaltına alınanlardan dört imzacı akademisyen tutuklandı. Söz konusu akademisyenlerden biri 22 gün, üçü ise 40 gün tutuklu kaldıktan sonra, uluslararası tepkiler üzerine tahliye edildi.
Daha sonradan çok sayıda imzacı, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası tasfiyelerine dahil edilerek akademiden ihraç edilmeye devam edildi. Nitekim bilahire yayınlanan 11 KHK ile ihraç edilen kişiler arasında Barış İçin Akademisyenler bildirisinin 406 imzacısı da vardı. Ancak tüm bunlarla da yetinmeyen devlet aklı, daha sonra bildiriyi imzalayan Barış Akademisyenlerine dava açmaya başladı. Önce 150 kişiye dava açıldı. 26 Şubat 2019 itibariyle dava açılan akademisyen sayısı 648’i buldu.
HABER MERKEZİ