Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Jean-Claude Juncker, geleneksel ‘birliğin durumu’ konuşmasında, Dünyadaki son gelişmelere dikkat çekerek, ortamın Avrupa Birliği’nin (AB) egemen bir güç olması konusunda önemli bir fırsat yarattığını savundu. AK Başkanlığı görevinde son 12 ayına giren Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu’na hitaben yıllık ‘birliğin durumu’ konuşmasını yaptı. Göç krizinden aşırı milliyetçiliğin yükselişine, Brexit’ten ABD ile rekabete, İdlib’den AB’de saat değişikliğine dek pek çok konuda değerlendirmeler yaptı. Junker, ABD Başkanı Trump’la birlikte değişimi hızlanan küresel ilişkilerin ışığında ağırlıklı olarak AB’nin durumu üzerinde durdu.İdlib başta olmak üzere Suriye meselesini yakından takıp edeceklerini belirtti.
AB kapamayacak
AB üyelerine çağrıda bulundu, mülteci sorunu başta birçok olumsuzluk nedeniyle AB’nin içine kapanmayacağını vurguladı. Junker, “Aksine etrafına açık ve komşularıyla ilişkisini sürdüren barış dolu bir kıta şeklinde kalacak. Avrupa’nın egemenliğinin zamanı geldi. Zaman kaderini kendi ellerine alma zamanıdır” dedi.
Barış vurgusu
Avrupa’da barışın AB sayesinde mümkün olduğunu savunan Junker, “AB, barışın garantisidir. Sadece iyi amaçlara yönelik türden vatanseverliği kucaklamalıyız. Birlikte daha iyi yaşamanın yollarını araştırmak yerine başkalarını hedef gösteren türden milliyetçiliği reddetmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Euroyu güçlendirme çağrısı
Birleşik Avrupa’nın dünya ticaretinde kaçınılmaz bir güç haline geldiğini belirten AB Komisyonu Başkanı, son gelişmelere dikkat çekti. AB ekonomisinin üst üste 21 çeyrektir büyüdüğüne, istihdamın arttığına işaret ederek, birliğin para ve sermaye piyasalarını daha da derinleştirmesine ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Junker, devamında şunları söyledi: “AB, Euro’yu bir dünya bara birimi haline getirmek istiyorsa, parasal ve ekonomik birliği tam teşekküllü hale getirmek birinci öncelik olmalı. Dolardan sonraki en önemli ikinci para birimi olan euroyu daha fazla teşvik etmeli, çok daha stratejik kullanmalıyız.” Junker, Dolar yerine Euro’nun daha fazla kullanılması çağrısında da bulundu.
Ordulaşma vurgusu
AB’nin pek çok tehditle yüz yüze kaldığını belirterek, önlemlerin alınması gerektiğini belirten Junker, “AB’yi militarize etmeyeceğiz. Bizim istediğimiz, birliğin güvenlik alanında daha özerk hale gelmesi ve küresel sorumluluklarımızı yerine getirebilmesi” ifadelerini kullandı. Junker konuşmasında Google, Facebook ve Twitter gibi çeşitli sosyal medya platformlarındaki yayınlara da değindi. “Terörle” ilgili içeriklerin bir saat içinde kaldırılması için yeni kurallar getirileceğini bildirdi. AB komisyonu Başkanı Jean-Cleude Junker, göç konusunda da epey mesafe alındığını ve göçün bir diğer kaynağı olan Kuzey Afrika ülkeleriyle yeni bir Afrika-Avrupa ittifakı kurulması gerektiğinin altını çizerek, “Bunu iki kıta arasındaki serbest ticaret anlaşmasıyla taçlandırmalıyız” dedi.
BRÜKSEL