Maxmur Mülteci Kampı’nda ikincisi düzenlenen ve bu yıl ‘2. Tarım ve Köy Devrimi Jineoloji ile İnşa Edilecek’ sloganıyla gerçekleştirilen çalıştay ‘Jin, jiyan, azadi’ sloganı ile sonlandırıldı
Maxmur Mülteci Kampı’nda ikincisi düzenlenen ve bu yıl “2. Tarım ve Köy Devrimi Jineoloji ile İnşa Edilecek” sloganıyla gerçekleştirilen çalıştay evrenselleşen “Jin, jiyan, azadi” sloganı ile sonlandırılı.
Farklı başlıklarda tartışmaların yürütüldüğü çalıştayda bilhassa Neolitik dönemi irdeleyen ve tartışmalarında yer veren kadınlar, hayvan yetiştiriciliğinden, ekolojik köylerin inşa edilmesine, ilk kadın devrimine, kadın eliyle gerçekleştirilen icatlara varana kadar sistemsel tartışmalar yürüttü. Anaerkil kültürü tartışan kadınlar, hegemon eril iktidarcı zihniyetin insan doğasına, doğal yaşama verdiği zararları da sorguladı. Ayrıca yürütülen tartışmalarda ön plana çıkan diğer konular da kadın-ana kültürünün nasıl kırıldığı, bu kırılma sürecinde yaşanan evreler ve kadın bilimi ile birlikte kadın kültürünün tekrar inşası oldu.
İlk devrimden günümüze kadının rolü tartışıldı
Doğal yaşam ve insan doğasına ataerkil eril erkek egemen zihniyetinin verdiği zararları tartışılırken, kadın biliminin yaklaşımlarını masaya yatıran kadınlar doğal toplumun doğa-kadın ilişkisini de ortaya koydu. Kadınlar, köy devriminde ve tarım devriminde kadınların rolünün günümüzde nasıl okunması gerektiğini ve nasıl taşırılması gerektiğinin önemine de vurgu yaptı ve politik toplumun inşasının gerekliliklerine ilişkin yaklaşımlarını tartıştı.
Sloganlarla sonlandırıldı
Gerçekleştirilen tartışmalarda kadınlar fikir ve düşüncelerini yediden yetmişe paylaşırken yürütülen tartışmaların ardından çalıştay “Jin, jiyan, azadi” ve “Önderliksiz yaşam olmaz” sloganları ile sonlandırıldı.
Nûjinha