Fırat Bölgesi Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Ferzê Mele Xelil, çalışmalarıyla kadının tarihte toplum üzerindeki rolünü ortaya çıkarıp, demokratik bir toplum yapısı kurmak için çabaladıklarını vurguladı
Rojava Devrimi’nden sonra tarihten bu yana kadını ele alış tarzı ve demokratik bir toplum için jineoloji çalışmaları başlatılan Kuzey ve Doğu Suriye’de, Jineoloji Araştırma Merkezleri açıldı. Fırat Bölgesi’nde başlangıçta küçük bir grup şeklinde Jineoloji çalışmalarına başlanırken, 2019 yılının 8 Mart’ında ise Kobanê merkezde resmi şubeler açıldı, sistematik bir şekilde komin, akademi, okul ve üniversitelerde Jineoloji dersleri verildi, her alan için de bölgeye özgü araştırmalar yapıldı.
Fırat Bölgesi Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Ferzê Mele Xelil, Jinnews’ten Dîcle Demhat’a jineloji çalışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu.
‘Kadının etkisini açığa çıkarıyoruz’
Araştırma denince ilk akla gelenin arkeolojik çalışmalar olduğunu söyleyen Ferzê, Jineoloj kapsamında ise sadece arkeolojik çalışmalar değil aynı zamanda veri araştırmaları da yapıldığını söyleyen Ferzê şunları söyledi, “Eski tarihe baktığımızda ve günümüze baktığımızda toplumda çok farklı değişimler olmuş. Dönemlere göre de kadın üzerindeki baskı ve kadının iradesinde bir kırılma yaşanmıştır. Bu temelde kadının yaşam üzerindeki etkisini ve görevlerini açığa çıkartıyoruz. Devletleşme sürecinin başlamasıyla kadınların asıl rolleri elinden alınmış ve erkek zihniyeti ile toplum yönetilmeye çalışılmıştır. Kadın üzerindeki baskılarda gün geçtikçe artmaya başlamış.”
Kadının gerçek tarihini ortaya çıkarmak için araştırma merkezlerine ihtiyaç olduğunu, 2008’de yapılan tartışmalar sonucunda birçok alanda merkezler açıldığını söyleyen Ferzê, Rojava devriminden sonra da Rojava’da Jineoloji merkezleri açılıp çalışmalara başlandığını belirtti.
‘Kapitalizmin oluşmasıyla toplum yapısı bozuldu’
Aile ve toplum üzerinde araştırmalar yapıldığını, Demokratik bir aile yapısı nasıl olmalı? Cins bilinci nasıl olmalı?” gibi soruların ele alındığını söyleyen Ferzê, kadına yönelik şiddet konusunun da gündemlerinde olduğunu ifade etti. “50 sene önce aile yapısı, Baas rejimi döneminde, DAİŞ ve Özerk Yönetim dönemlerinde aile yapısı nasıldı ve bu dönemlerde aile yapısı nasıl değişti? Bu değişimleri olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya çıkartmak için çalışmalarımız oldu” diyen Ferzê, çalışmalarını yaparken çocuk ve erkeklerin de ele alındığını kaydetti.
Ferzê, “Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar nasıldı ve devrim süreciyle beraber kadın yaşamında nasıl bir değişim oldu?” konusunun da ele alındığını belirterek, bunlar için panel, seminer gibi etkinliklerin de yapıldığını kaydetti.
KOBANÊ